Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стараем се да не правим Дисниленд

2
Никополис ад Иструм
Снимка: архив

В деня на Античната култура, първият ни гост е Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей - Велико Търново, който ни развежда из Никополис ад Иструм, най-добре проученият у нас римски град:

"Вече 40 години работя на този обект. Няма друго селище, нито по-ранно, нито по-съсно, което да е нарушило останките от античността. Посетителите ни се връщат 18 века назад. Основан е през Втори век, решили сме, че датата на основаването му е 18 септември. Ориентировката при полагането на основния камък е по слънцето. Това се случва на две дати, но сме избрали 18 септември, когато е роден император Траян.

През средните векове градът е бил забравен и чак Феликс Каниц успява да намери надпис на камък, който установява мястото му. Градът е сред плодородните земи на р.Росица, където е било възможно да се събират данъци. Стратегическото му значение също не е било малко. До IV в е бил много добре благоустроен, имало е монетарница, негови монети са намирани и в Африка, и в Западната Римска империя.

Днес нещата не са като преди 30-40 години, когато имахме финансиране. От 1985 имахме три съвместни проекта с Британската академия. Темповете сега спаднаха, но се стараем да не се прекъсва процеса. Допроучва се последното ъгълче във форумния комплекс - документираме и се стараем да експонираме и малкото, което можем да извадим от земята.

Интересна е мерителната маса с гладиаторски мотиви. Борбите на гладиаторите са били по-скоро шоу. Имало е и много религиозни култове. 

Отворени сме от 9 до 16, ако ноември е с добри условия, продължаваме, ако не - затваряме го до 1 април. В Музея преди КОВИД приемахме до 500 хиляди посетители годишно, сега доближаваме тази цифра."

Следващият ни гост е Методи Бисерков, директор на Регионалния исторически музей Петрич, който ни води из Хераклея Синтика:

"Първите археологически разкопки започват в 1959, те са кратки и не дават отговор кой е античния град. Едва през 2002 след откриването на един каменен надпис стана ясно, че това е Хераклея Синтика. От 2007 насам работи екип от Националния археологически музей, начело с д-р Вагалински. Запазени са и структури от елинистическата епоха - от IV век пр.Хр. до V в. сл.Хр. Гражданската базилика е единствената запазена в този си вид в България. Запазени са и обществени сгради, форумът - впечатляващо съоръжение, по-голям от сегашния пплощад в гр.Петрич.

Автентичният вид отличава Хераклея Синтика, може да се види така, както е преди 2000 години. Ние сме в един комплекс в Рупите с минералния извор и храма на Ванга. Отворено е през светлата част на деня, всички дни на седмицата."

Доц.д-р. Людмил Вагалински от НАИМ, ръководител на разкопките добавя важни щрихи:

"На кръстопътно място сме. Шанс е, че този град е на териоторията на България. Той е изграден в една тракийска среда. Градът се споменава в древните извори. Започнахме проучването в 2007. Община Петрич бе спечелила проект за трансгранично сътрудничество. Има силен интерес и предстои да се консервира. Музеят в Петрич е в нова сграда и трябва да се види. Там са най-добрите находки от Хераклея Синтика. На терен също е интересно, запазени са стените на Съдебната палата, 4-4,5 м високи. Самият площад е с портици и паднали капители, добре са съхранени. 

Стараем се да не правим Дисниленд, няма бутафорни доизграждания, не бива да подценяваме хората. Работим въпреки постоянния бич на иманярството. Правим силна реклама с платформата ни за археология.

Хераклея се развива успешно за дълъг период от време до разрушаването му от двете силни земетресения. Тесалоника е основан малко по-късно от Хераклея. Хераклея се адаптира бързо към новата римска власт и става притегателен център за много хора. Има много добра икономическа среда. В него са живели хора от Картаген (дн.Тунис) и Милет (дн.Турция). Хераклейци са се ползвали със специални привилегии, от тях е имало членове на преторианската гвардия.

Пълководец на Адриан също се е подвизавал там. Мястото му е стратегическо, контролират се пътните артерии по Струма, свързващи Егейско море с Балканите. Разкопките на Акропола му са доста щадящи, но открихме, че групи население там са живяли още 100 години, преди да бъдат изтребени от хазарите.

В текст от Втори век се разбира, че населението е предало смисъла на името векове по-късно. Мисля, че "градът на македонските царе в България" е добър слоган за обекта." 


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата

Адресите на любовта - Змей Горянин и Соня Змеицата: Поредица исторически романи, издател заедно с Елин Пелин на сп. "Българска марка", преводи и... затвор след 9 септември. Забранено му е да публикува под псевдонима, под който е познат. Живее над две десетилетия в манастир. Какво е опасното? Обвинен заедно с Фани Попова-Мутафова във "великобългарски..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57