Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуална изложба представя творчеството на Борис Горинов

Снимка: Радио София

Една от най-големите колекции от миниатюри в Европа ще бъде представена в онлайн платформата за българско и световно изкуство 5new. Името на българския художник живописец Борис Горинов може би не е познато на широката аудитория, но за ценителите и колекционерите у нас и в чужбина то говори много.

Стилът му се отличава с всекидневни буквалистични сюжети, но в същото време и с метафорични послания. Способността на художника да събере цяла картина в един сантиметър плочица е свидетелство не само за неоспоримия му талант, но и за начина, по който този творец е виждал света - "като една човешка длан".

Онлайн платформата за българско и световно изкуство 5new ще представи уникални миниатюри на Борис Горинов, вдъхновени от Балкана и нашето Черноморие. Подбраните творби за платформата 5new ще бъдат достъпни в следващите седмици до средата на декември 2022 г. Произведенията са предоставени от Ейми Чапман, която е настоящ собственик на семейната колекция, както и внучка на Борис Горинов. Всички творби са оригинални и притежават сертификат за автентичност.

Кураторът на изложбата и създател на платформата за българско и световно изкуство 5new Петя Чалъкова разказа подробности за събитието в ефира на Радио София. Чапман, която е родена в Щатите открива много творби на своя дядо в стара къща в София, където е живяло семейството на Горинов. След срещата с Чалъкова, двете решават да представят миниатюрите в експозиция.

"Борис Горинов е син на Иван Горинов, който е от едно много специално поколение художници от края на 19-и и началото на 20-и век. Те са били пионери в сферите, в които са работели и са едни от първите студенти на тогавашното Училище по изкуствата на НХА. Много вълнуващо е за един куратор или пък човек в сферата на изкуството да може да се потопи и да си гмурне ръцете в едни творби, които не просто носят духа на времето, но носят и духа на една изцяло развиваща се епоха, която иска много да покаже свобода, да покаже развитие", сподели Чалъкова.

Колекцията наброява повече от хиляда творби, като за експозицията са подбрани само 9 от тях, а преброяването все-още тече. Ключовото при Горинов е, че той твори като хоби и има много малко самостоятелни изложби в страната и чужбина. Размерът на творбите варира от пощенска марка до 30х30 см, като някои от тях са пострадали от времето и се нуждаят от сериозна реставрация.

"Говорим за един космополитен човек. Това е човек, който не се е страхувал да пътува и до Италия и до Щатите в едни много особени времена и там е успявал дори от кори на борове или най-обикновен кактус да направи една чудна приказка в размер 5х5 см", посочи Чалъкова. Тя поясни, че голяма част от колекцията е представена от картини рисувани с акрил и масло, като маслото помага да се придаде дълбочина дори и в малък размер.

Изложбата може да се види във виртуалното пространство на платформата 5new.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48