Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Общество на страха" дава шанс за връщане към нормалността

Снимка: Радио София

Книгата "Общество на страха" излезе по българските книжарниците в началото на октомври. Неин автор е д-р Ханс-Йоахим Маац, председател на Германското дружество за аналитична психотерапия и дълбинна психология. Той е и главен лекар в клиника за психотерапия и психосоматика в продължение на 28 години. Повече подробности за книгата пред Радио София разказа преводачът Мартин Петрушев.

"Малко е наивно вече да говорим за теория на конспирациите, защото първо много от тях постепенно се доказаха като истина и второ, много от тях послужиха като оръжие за дискредитиране на голяма част от интелигенцията, която имаше нещо да каже против налагащия се политико-медиен режим на "корона страха". Естествено е, че Ханс-Йоахим Маац не отрича наличието на пандемията, наличието на такъв вирус, който витае срещу нас, но той посочва също така големия отказ и неуспешния метод, по който публично правните медии се опитаха да овладеят страха от тази пандемия", каза Петрушев.


Той добави, че медиите са наложили по-скоро страх в обществото, отколкото неговото преодоляване, а авторът изследва психологическите травми, които са нанесени още в детството и които всеки от нас има.

"Страхът има две основни функции - или се бий, или бягай. В момента на пандемията, когато човек е затворен вкъщи той нито може да се бие, нито може да бяга", коментира Петрушев. Той добави, че имаме общество, в което няма как да бъдат интегрирани чрез компенсаторни механизми проблемите на страха.

По думите на преводача, авторът говори за това, че се намираме в една финансово капиталистическа нормопатия, което е термин изкован от него и означава, че "новото нормално", което е патологично в обществото се възприема за нормално. Тоест, патологиите са интегрирани като част от нормалността.

"Ние сме в един канал и вървим по един улей, по който обществото става все по-травмирано, все по-несъзнателно се е понесло в една латентна маса от скролване и загубване на себе си в нереалното", сподели той и добави, че ролята на психотерапевт може да бъде изиграна от самата книга.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна реконструкцията на ул. "Опълченска"

Днес започва реконструкцията на ул. "Опълченска", което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул...

публикувано на 18.07.24 в 12:22
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч . Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското..

публикувано на 18.07.24 в 10:25

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32