Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България за Украйна" – добротата на хилядите доброволци

В битката за Будител на 2022-ра: Макс Гурвиц и Елина Желева от платформата BG4U

Макс Гурвиц и Елина Желева...

BG4U - технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. 

Буквално още в първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците. Скоро става реалност и платформата "България за Украйна" – BG4U.

Благодарение на бързата реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създават общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ. Екипът е от над 4000 доброволци, които помагат с транспорт, настаняване, парични средства.

Други 10 човека ръководят проекта и онлайн платформата за всички, които искат да помагат и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 легла.

С дейността си Макс и Елина подпомагат и държавата ни като организация и ефективен механизъм в помощ към бежанците.


Ако това видео е докоснало сърцата Ви, гласувайте ТУК за Елина и Макс, защото тяхната кауза върна детските усмивки, върна и жаждата за живот на украинските бежанци, дошли да търсят подкрепа у нас. От вашата подкрепа зависи те да са следващите будители на България.

Кампанията се осъществява с подкрепата на: 
Национален дарителски фонд "13 века България"


"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД




По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рестарт на сърцето, на вярата, че ще ни бъде! Емоциите след "Будител на годината"

Въпрекист! Мотиватор! Непримирим! Патриот! Човек с широко отворени очи за доброто…  Това ли е този, който вдъхновява околните? Това ли е будителят на България? Те, будителите, нямат ореола на божества, нито пък имат белег на челото. Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за..

публикувано на 02.11.22 в 10:05

10 номинации, 10 истории, които докосват сърцата ни! И Будител на годината е…

В Деня на народните будители има ли съвременни будители? Какъв ли е образът им, каква е ролята им, какво точно са създали, кои са те? И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме..

публикувано на 01.11.22 в 21:00

Турхут Исмаил, който гради и реставрира църкви, номиниран за Будител на 2022-ра

Турхут Исмаил... Строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за..

публикувано на 20.10.22 в 09:15

"Музиката вместо улицата" – цигуларят Георги Калайджиев, номиниран за Будител на 2022-ра

Георги Калайджиев… Роден е през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето,  бъдещият министър на културата Георги Йорданов, се застъпва за общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната..

публикувано на 17.10.22 в 09:19

Иво Ценов и Тенко Николов – меценатите от SiteGround, номинирани за Будител на 2022-ра

Иво Ценов и Тенко Николов… Те са меценатите от SiteGround. Визионерите, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. Те не се пестят. Раздават на първо място себе си, което е безценно, защото наистина малцина са онези хора с..

публикувано на 14.10.22 в 09:02

Каузата на Елена Панайотова "Артисти за деца" – номинирана за Будител на 2022-ра

Елена Панайотова... Програмата "Артисти за деца" стартира в Широка Лъка с лятна театрална академия за деца, лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка Лъка и..

публикувано на 13.10.22 в 11:22

Димитър Гилев, учителят по история от Свиленград – номиниран за Будител на 2022-ра

Димитър Гилев… Учителят по история от Свиленград. Той е изследовател, носител на титлата "Любимец на България" на БНТ през 2021. Преподава история в СУ "Д-р Петър Берон". Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и възрастни, за да събуди отново родолюбието. Често влиза в клас с костюм от..

публикувано на 11.10.22 в 09:26