Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Националния ден на благотворителността

Снимка: Радио София

На 19 октомври отбелязваме Националния ден на благотворителността. Фондация "Благотворител" избра с конкурс своите стипендианти по програмата "Постигам по-висок успех", която подкрепя успешни ученици и студенти, лишени от родителски грижи. Подробности в ефира на Радио София разказа Станислава Рашева, председател на УС на фондацията.

Приемът по програмата е започнал на 5 октомври 2022 г., кандидатурите са били около 20, като до втори кръг са били допуснати 14 кандидатури. Те са били разгледани от четиричленно жури. Програмата има 18 годишна история, като до момента има завършили стипендианти, които са на високи мениджърски позиции и са се реализирали като успешни хора.

"Тази програма е изключително мотивираща и за това, че има толкова дълга история и виждаме съдбите на децата", сподели Рашева и добави:

"Мислехме как да променим условията така, че да допуснем ученици, които са загубили родителите си, при двама починали родители".

Тя отбеляза, че критериите и успехът са субективни, като тяхната цел е да може да се опознаят децата. Освен въпросник се пишат и есета по дадена тема, чрез които децата разказват за своя личен опит с изборите и уменията си.

"В последните години от началото до края стои една компания, която ни подкрепя, един бизнес - този на учредителя ни. От три години насам ни подкрепя и една друга международна компания и за нас това е изключително. Ние само така можем да помагаме, ако има някой зад гърба ни, който финансира. За щастие от миналата година имаме и индивидуални дарители", каза Рашева.

Тя добави, че интересите на тези деца са много разностранни и любовта им към нещо конкретно ги тласка към това да постигат успехите си и в училище. Приемът на участници в конкурса "Млад благотворител" предстои, като освен каузите ученици да подкрепят деца без родители и възрастни хора в нужда, екологични проекти и съхраняване на музикалното наследство, ще има отделна категория за предприемачи и новатори.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20

Гените и биологията в Космоса

На 17 юни 2024 г. в иновационния форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks тема на което ще бъде "Космосът - път за развитие на човечеството".  Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е..

публикувано на 14.06.24 в 18:22

Архитектурният облик на столицата

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера , а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Жюстин Томс

Политиците и социалните мрежи

Как социалните мрежи могат да вкарат политическа формация в Парламента? Те са една нова политическа трибуна и арена на партиите и как те повлияха на изборите у нас и в Европа? Подробности разказа Жюстин Томс, преподавател, маркетолог, писател и експертът по онлайн медии. "Социалните мрежи дават едно много голямо предимство в сравнение с..

публикувано на 14.06.24 в 17:09

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес. Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България..

публикувано на 14.06.24 в 16:59
Володимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ и Украйна с 10 годишно споразумение за военна помощ

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски сключиха 10 годишно споразумение, според което Вашингтон поема ангажимент да доставя на Киев военна помощ. Стъпката ще подсили Украйна при отбраната й във войната с Русия. Какви са подробностите от това споразумение? "Споразумението е рамка за дългосрочен..

публикувано на 14.06.24 в 15:59
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09