Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Театър на чудесата" съчетава наука и изкуство

Снимка: Радио София

"Театър на чудесата" се завръща с ново издание, посветено на науката, което ще бъде със силно българско и чуждестранно участие. То ще се проведе от 27 до 30 октомври 2022 г., в Арт център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Един от създателите на фестивала Димитър Узунов разказа подробности за събитието пред Радио София. Той е актьор, режисьор и магистър-геолог, и по думите му фестивалът свързва науката и изкуството.

"Житейският ми път е преминал през науката и изкуството и имам лично отношение и към двете", каза Узунов.

През 2016 той се запознава с италианец, който е доктор по ядрена физика, актьор и режисьор и който в Италия е развивал подобен проект. "Театър на чудесата", е видимото измерение на този проект, чиято цел е да продуцира сценични продукции на научна тема, колаборации между учени от различни области на науката и различен тип артисти.

"Смята се, че креативните хора се занимават най-вече с изкуство. Оказа се, че това въобще не е така. Например Айнщайн преди всичко е креативен гений, има невероятно развито въображение, а се оказва, че въображение има абсолютно всеки човек, просто трябва да не си слагаме бариери, да го тренираме по-често, да го оставяме да се вихри и всеки един човек може да се превърне в Айнщайн", отбеляза Узунов.

Той сподели, че миналогодишното първо издание на проекта е било много успешно, имайки предвид че точно тогава са влезли в сила поредните ковид мерки. Двете зали са били пълни, а публиката е била разнообразна. Тази година в четирите дни, в които ще се проведе фестивала темите ще бъдат различни и ще обхващат изкуствен интелект, химия, медицина на бъдещето, медийни манипулации, създаване на паралелни светове, картография и др.

Всички хора, които биха искали да присъстват могат да видят програмата на страницата на събитието.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33