Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Театър на чудесата" съчетава наука и изкуство

Снимка: Радио София

"Театър на чудесата" се завръща с ново издание, посветено на науката, което ще бъде със силно българско и чуждестранно участие. То ще се проведе от 27 до 30 октомври 2022 г., в Арт център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Един от създателите на фестивала Димитър Узунов разказа подробности за събитието пред Радио София. Той е актьор, режисьор и магистър-геолог, и по думите му фестивалът свързва науката и изкуството.

"Житейският ми път е преминал през науката и изкуството и имам лично отношение и към двете", каза Узунов.

През 2016 той се запознава с италианец, който е доктор по ядрена физика, актьор и режисьор и който в Италия е развивал подобен проект. "Театър на чудесата", е видимото измерение на този проект, чиято цел е да продуцира сценични продукции на научна тема, колаборации между учени от различни области на науката и различен тип артисти.

"Смята се, че креативните хора се занимават най-вече с изкуство. Оказа се, че това въобще не е така. Например Айнщайн преди всичко е креативен гений, има невероятно развито въображение, а се оказва, че въображение има абсолютно всеки човек, просто трябва да не си слагаме бариери, да го тренираме по-често, да го оставяме да се вихри и всеки един човек може да се превърне в Айнщайн", отбеляза Узунов.

Той сподели, че миналогодишното първо издание на проекта е било много успешно, имайки предвид че точно тогава са влезли в сила поредните ковид мерки. Двете зали са били пълни, а публиката е била разнообразна. Тази година в четирите дни, в които ще се проведе фестивала темите ще бъдат различни и ще обхващат изкуствен интелект, химия, медицина на бъдещето, медийни манипулации, създаване на паралелни светове, картография и др.

Всички хора, които биха искали да присъстват могат да видят програмата на страницата на събитието.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Представят най-емблематичните филми в историята на киното в инициативата "Кино уикенди"

Някои от най-емблематичните филми в историята на киното ще бъдат представени на 2 и 3 март в инициативата „Кино уикенди“. Целта е на зрителите да се предостави алтернативна селекция от арт филми, които рядко се срещат на други места. Организаторите Евгения Танева и Ани Недялкова споделиха пред Радио София, че стремежът им е да създадат среда,..

публикувано на 28.02.24 в 11:59