Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Мария Вълдобрева и режисьорът Живко Гущеров:

Пиесата "Чиста игра" е един манифест на Хандке

Живко Гущеров, Мария Вълдобрева и Крис Илиев
Снимка: Радио София

Какво би могло да вдъхнови един актьор така, че той да поиска да бъде и режисьор? Това е една "Чиста игра". Но не  само.
Спектакълът "Чиста игра" е пиеса по Хандке. Премиерата й на българска сцена беше преди дни. Именно за тази пиеса разказаха в Радио София актрисата Мария Вълдобрева и актьорът, който вече е и режисьор - Живко Гущеров.
"За мен това е нещото, което ме накара да уча режисура. Емона Илиева, която е част от спектакъла ми даде сборник с пиеси на Петер Хандке.

Накрая прочетох и "Обругаване на публиката" – тя може би ме запали най-много, като един манифест на самия автор и някак си ме "зарази". Казах си, че това трябва да се случи…", разказва Живко, за който пиесата е режисьорски дебют. Относно това, кое е по-трудно - да си актьор или режисьор, той отговори така:
"Най-трудно е да се занимаваш с изкуство! Поне това, което съм изпитал – като режисьор ми беше много интересен процесът и много труден като актьор".

За пиесата "Обругаване на публиката" и това откъде нейния автор е почерпил вдъхновение, Живко Гущеров споделя:
"Петер Хандке е много интересен човек като цяло. "Обругаване на публиката" е първата му пиеса. Според мен той създава нов начин за писане на драматургия. Дори той е иноватор и експериментатор. В самата пиеса авторът се опитва да съсипе всяка илюзия, която може да бъде представена на публиката. Той отрича нещата от конвенционалния театър. Няма граница. Актьорите говорят на и за публиката. Той не въвежда публиката в самата пиеса. Той я задължава да бъде там."
На свой ред актрисата Мария Вълдобрева допълни:

"За мен, като актриса, това беше много интересен процес – ти нямаш конкретна роля, нямаш персонаж. Ти си там с идея и си там, защото искаш тази идея да я манифестираш и тя да достигне до публиката". В пиесата на режисьора Живко Гущеров участват: Антон Димитрачков, Емона Илиева,  Валери Георгиев, Любомир Кръстев, Мария Вълдобрева. Има и специално участие на Калина Узунова, Пресиян Новаков, Давид Ковал и Борислав Борисов.

Спектакълът "Чиста игра" може да видите на 5 ноември 2022 г. в залата на Университетски театър в НБУ от 18:30 часа и на 8 ноември от 19:00 ч. в "Топлоцентрала".
Чуйте още от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39