Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да предпазим децата си от психически травми

Снимка: @ksuds.plovdiv

Кое в поведението на родителите може да предизвика психическа травма в съзнанието на детето? Как трябва да възпитаваме децата си и как да задаваме правила, за да не ги травмираме? На тези и още въпроси пред Радио София отговори психологът и психотерапевт Биляна Вълчева.

Тя посъветва при пръв симптом на плач при бебето веднага родителите да се отзовават за да видят какво може да бъде направено, тъй като бебетата още нямат изградено его. По думите й, когато при тях егото се изгради, те стават умели манипулатори, което показва, че бебето вече е опознало своята майка.

"Ако не поставим ясни граници на детето защо даденото нещо в момента не можем да го дадем или отговорим "просто така", което е най-абсурдният отговор, детето започва да живее с усещане на безтегловност", сподели психологът.

Травмата от отхвърляне също е често срещана, когато родителите оставят детето си на чужди грижи. По думите на Вълчева чувството на изоставяне е равносилно на чувството на страх от смъртта.

"Разсеяността и дефицитът на внимание са сигнал, че детето е тревожно. То се е отнесло някъде в своя свят и оттам нататък означава, че има бягство от реалността", отбеляза специалистът.

Тя сподели, че терапевтът отработва 30-40% от проблема, но когато детето се прибере вкъщи и ситуацията отново е същата, терапията не е достатъчно ефективна. Вълчева посъветва родителите да не се притесняват, когато биват извикани от терапевт, защото това е както за тяхно добро, така и за техните деца.

Страхът от обвързване също може да бъде поставен в ранните детски години. Психологът даде за пример това, че ако една майка твърде много обгрижва своето дете със "задушаваща любов", когато то порасне и намери партньор веднага в него сработва механизъм, който алармира за същата тази "задушаваща любов".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диляна

Диляна (Dare) - пътешественик, актриса и влогър: Във всичко, което правя влагам душата си

Тя е забавна, харизматична и има своя реално присъствие във виртуалното пространство, в което се осмелява да бъде себе си. Гост в предаването "Добър вечер, София" бе Диляна Георгиева - Dare  (осмелявам се). Била е част от първата аматьорска група за импровизационен театър на "ХаХаХа ИмПро театър", впуска се в тази среда с ентузиазъм,..

публикувано на 30.04.24 в 11:47

НИМ показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон

Националният исторически музей показва оригиналния екземпляр на "Рибен буквар" на д-р Петър Берон, по повод 200 години от издаването му. Една от най-значимите книги на Българското Възраждане “Рибният буквар” e издадена през 1824 г. в град Брашов (Австрия, дн. в Румъния). Тя променя изцяло посоката на новобългарското образование, каза пред Радио София..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Третият фестивал LUNAR в София е с повече артисти и локации

Нощна София ще се превърне в галерия на 9 видео и 3 статични проекции (3D мапинг), светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу по време на третото поредно издание на фестивала на светлините LUNAR, който ще се проведе под открито небе във вечерите от 9 до 12 май . "Тази година са ангажирани повече участващи артисти и..

публикувано на 30.04.24 в 10:50

Децата на възраст между 5 и 14 години - най-засегнати от остри респираторни заболявания

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 30.04.24 в 09:43

Температурата в София – между 8° и 20°

Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество. През деня валежите от север ще започнат да спират, но на много места в Южна България ще продължи да превалява, а в югозападните райони и ще прегърми. В северозападната..

публикувано на 30.04.24 в 07:20

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на движението в София

Кметът Васил Терзиев да спре новата организация на движение по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" в София, призоваха общинските съветници от ГЕРБ - СДС, "БСП за България", "Има такъв народ", ВМРО, "Синя София" и независими общински съветници в София. Срещу реорганизация на движението в района тази сутрин имаше и граждански протест.  Иван Таков от "БСП..

публикувано на 29.04.24 в 17:50