Д-р Йорданка Господинова е лекар, нутриционист и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, тя поема нещата в свои ръце и разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, но и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България:
"Обядът ми днес е салата - умерено подправена и пилешко филе. Винаги алкохолът трябва да се приема с вода, при концентрата - 1:3. Приемът на вода да е не по-малко от 2-2,5 л/ден. Обичам да цитирам Петър Дънов - "защо не плиснеш 2-3 чаши вода на обмяната си". Няма риск да предозираме водата.
Да се храним осъзнато - трудно е в началото. Забравяме за себе си, за собственото си тяло. Имаме грешния подход - "то си е мое". То ни е партньор, то ни запазва живи. Ако сме некоректни с него, не трябва да очакваме коректното му отношение към нас. Тялото се презапасява - стреми се да ни запази живи, прави го с мазнина.
През есенно-зимния сезон съществува риск от дехидратация. Търсят се "комфортни" храни, но те са вредни, задейства се цикъл на неконтролируемо емоционално хранене. Съветът ми е да се възползваме от палитрата вкусове. Хрянът надминава лимона, кивито е витаминозна бомба. Гроздето осигурява антиоксиданти. Можем да измислим безброй комбинации. Не бива да забравяме приема на белтъчини.
Една добра салата е зеле, моркови, червено цвекло. Трябва да подхождаме внимателно към консервираните храни с много захар, сол и консерванти. Домашните крият риск от ботулинов токсин. До 3 годишна възраст съветвам да се избягват домашните консерви.
Грамаж на храна е относително казано. Важно е съотношението на макронутриентите. Въглехидрати 55%, протеини 15%, мазнини 30%. Здравословното гладуване не помага, то ще е с риск за здравето. Затлъстяването не е козметичен проблем, свръхтеглото води до диабет тип 2.
Дълго живеех със заблудата, че съм още високото и стройно момиче на 19 години. Отне ми доста време да видя очевидното, че развивам метаболитен синдром. Минах през период на лека обида, натоварваме се с чувство на вина. Диетите не трябва да са наказание. Първата ми цел бе поддържане на лек хипокалориен режим. Осъзнах, че съзнанието ми е най-голям враг. Не исках бързо отслабване.
Намаляването на слънчевата светлина води до намаляване на серотонина. Затова е хубаво да използваме ябълки, тиква, зеле, праз - нека пресните плодове да имат превес. Дюлята освен емоциална окраска, е перфектен плод, има по-малко от 100 калории на 100 гр. Райската ябълка съдържа малки количества манган, много е полезен за метаболизма. Гроздето е добър вариант за закуска с малко сирене. Рискът на киселото зеле е изключителното съдържание на сол.
Няма глупави въпроси, като търсиш промяна в своето здраве. Има начини да се работи и да се релаксира. Любовта е навсякъде, стига да можем да я открием и да я даваме, преди да я получаваме. Нека промяната към здравословния начин на живот бъде част от пътя към щастието."
Какво трябва да е поведението ни в зимната планина и какви са рисковете при карането на ски и сноуборд извън пистите? Как се работи с лавинна екипировка, как да се подготвяме за ден в зимната планина, как трябва да реагираме в случай на инцидент? На тези въпроси пред Радио София отговаря планинският водач Николай Павлов. Планината винаги е..
С около 7% се увеличават с всяка следваща година събраните разделно отпадъци от опаковки, спрямо предишната година. По време на празниците този процент нараства до 20%, каза пред Радио София Ива Стефанова- мениджър комуникации в една от организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки. "Хубаво е, че освен, че хората консумират повече,..
До 5 януари 2025 г., в Националния дворец на културата се провежда 38-ото издание на емблематичния Новогодишен музикален фестивал. По традиция жителите и гостите на столицата могат да посетят класически, хорови и джаз концерти, балетен спектакъл, филмова музика, детски събития, оперета и др. Тази вечер ще се състои "Новогодишен джаз..
От 1 януари 2025 г. за 9 от 24-те столични района влиза в сила забрана за отопление с твърдо гориво . Първи под ограничението попадат "Средец", "Красно село", "Искър", "Илинден", "Студентски", "Оборище", "Възраждане", "Лозенец" и "Триадица". От 2029 г. рестрикцията ще важи и за всички останали райони на София. Обикновено нискоемисионни зони се..
Със закриването на “Балкантон“ през 1994 г. спря и изработването на грамофонни плочи в България. Това обаче ще се промени и през 2025 г. ще бъде открита първата фабрика за винили в страната, която на този етап ще е и единствената на Балканите. Пред БТА Илия Григоров, един основателите ѝ, разкри, че производствената мощност край София е за около 20 000..
Пътят до местността "Златните мостове" е почистен перфектно, съобщи пред БНР-Радио София слушател от ски зона на Витоша. Лош обаче достъпът до хижите "Боерица", "Бор", "Офелиите", "Кумата" и други. "Видях машини, закъсали по пътя. Те са за градски условия, с гребла. Всички сили се хвърлят по основния път, но хижите са изоставени",..
Мики и Чарли имат собствено детско шоу, в което представят фокуси, танци, куклен театър и още забавления. Тяхна голяма радост и специалност е да посрещат коледните празници с децата от различни детски градини, занимални и училища. Забавлението, което носят на малчуганите в тези зимни дни, е безмерно. " С Чарли се запознахме 99-а година на жълтите..