Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт срещу насилието над жени ще се проведе в София

Снимка: Радио София

Според статистиката на МВР всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие, като само през изминалата 2021 г. официално са регистрирани 2816 жени потърсили помощ по проблема. По данни на МВР само през първите пет месеца на 2022 г. жертвите на домашно насилие са 4 пъти повече отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Цифрите на статистиката сочат, че едва 5% от жертвите търсят помощ.

Тази вечер, на 14 ноември 2022 г. от 20.00 часа в клуб "Строежа" ще се състои концерт срещу насилието над жени озаглавен "Нито една повече". Той е организиран от "Феминистки мобилизациии" по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени - 25 ноември е част от голяма кампания с различни културни инициативи. Подробности по темата в ефира на Радио София разказаха Десислава Димитрова, "Феминистки мобилизации" и Илияна Георгиева от Dead Man's Hat.


По думите на Димитрова целта на концерта и останалите културни събития е да се повиши чувствителността на обществото по темата с домашното и полово базираното насилие. На 25 ноември пред Съдебната палата от 18:30 ч. ще се състои протест срещу насилието над жени. Час от събитията ще бъдат курсове по самозащита, кинопрожекция с дискусия, както и онлайн кампания за масово входиране на протестни писма към държавните институции съдържащи исканията на протестиращите.

"Нито една повече" е и мотото на изложбата на открито пред градинката "Кристал", която беше открита днес, 14 ноември 2022 г. от 15:00 ч.

"Ние знаем за изложбата, не сме участвали в организацията, но много се радваме, че след като миналата година, когато за първи път използвахме този слоган, тогава протестът беше огромен. За първи път в България стана такъв голям протест по този повод. Освен това успяхме да ангажираме и да мобилизираме хора и в други градове, което също не се беше случвало до този момент и всички излязохме с това послание "Нито една повече", нито една повече жертва на насилие, и вече виждаме, че хората все повече го използват", сподели Димитрова.

Според думите на Георгиева малко са жените, които не са преживели насилие и лошото е, че това вече се възприема като нещо нормално:

"Не става въпрос само за насилието над жени, ние бихме застанали зад всяка една дейност свързана срещу насилието. Лошото е обаче, че статистиката спрямо жените е наистина ужасяваща и това нещо трябва да спре. Да се говори за него и да има все повече места, към които жертвите на насилие да могат да се обръщат, защото те реално са беззащитни в този момент".

По данни на статистиката хората от по-бедните и крайни райони не разпознават проблема като такъв, защото са израснали в такава среда. Неприемането на проблема води и до големи последствия в развитието на децата на тези хора, както и като цяло на обществото. Георгиева отправи призив към жертвите на насилие да алармират полицията или да потърсят помощ в някой от кризисните центрове.

Десислава Димитрова сподели, че концертът има благотворителен характер, като е безплатен, на входа всеки ще може да остави по своя преценка дарение за Фондация "Пулс". Те поддържат един от кризисните центрове за деца и жени жертви на насилие, който се намира в Перник.

"Избрахме тази фондация, защото тази година те имаха доста сериозни финансови затруднения и бяха пред затваряне. Те си направиха кампания, закрепиха се нещата, но аз смятам, че това трябва да е нещо целогодишно и не може винаги да стигаме дотам, че един кризисен център от малкото реално функциониращи в страната да е пред затваряне", отбеляза тя.

В края на концерта групата Dead Man's Hat ще представи няколко свои авторски песни, които ще бъдат от двата албума на бандата. Освен това на сцена ще излязат групите Рeople of Maha и Callie.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30