Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изберете кауза, бъдете щедри

Снимка: givingtuesday.bcause.bg

За пета година България ще се включи в световната инициатива "Щедрият вторник". Тя е след т.нар. Чернен петък и има за цел да бъдат набрани дарения за различни каузи.

Официален партньор на кампанията за България е фондация "BCause", а въпросният вторник през 2022-ра е на 29 ноември.

"Мисията ни е свързана с развитие на дарителската култура. Искаме де привлечем повече партньори за тази инициатива. Дарителството да стане част от живота ни и да го проявяваме без да е Коледа или да чакаме конкретен повод", обясни пред Радио София Гергана Павлова, координатор за "BeCause".

Членове и доброволци на фондацията свързват каузи, нуждаещи се с бизнес структури, организации и дарители.

За изминалите 5 години са подкрепени над 400 организации, допълни Павлова.

Сред известните личности, които подкрепят инициативата са Алек Алексиев, Йоана Темелкова, Елена Замярска, Михаил Дюзев, Ива Екимова.

Могат да се присъединят и още, които проявяват активност в социалните мрежи.

"Много е важно всеки да дари за това, което му е на сърце, което припознава", посочи още Гергана Павлова.

Конкретен пример за избрана кауза даде Мила Ташкова от фондация "Дете и пространство". Като част от #ЩедриятВторник организацията е обявила дарителска кампания "Мечта на колела". С нея се цели набиране на средства за закупуването на люлка за инвалидни колички за деца и младежи с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип "Д-р Любомир Жупунов" в Русе. Там са настанени 9 деца с тежки физически увреждания . За люлката са нужни около 6 хиляди лева. Очаква се силна активност на 29 ноември, но каузата продължава до края на годината.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

  • #GivingTuesday се отбелязва в над 100 страни по света, включително САЩ, Канада, Великобритания, Русия, Германия, Испания, Сингапур, Австралия и Бразилия.
По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересът към четенето се възпитава в ранна възраст

Какво е състоянието на грамотността и четенето в България и Европа в рамките на EURead в България? Подробности пред Радио София разказа Валентина Стоева от фондация "Детски книги", домакин на европейската среща в София. "На тази среща, както и на всички останали срещи с колегите беше много вдъхновяващо. Различното че, че те имаха възможност..

публикувано на 07.06.23 в 20:35

Къде да изхвърляме лекарствата с изтекъл срок на годност

Какво правим с лекарствата с изтекъл срок и опасни ли са те? Подробности по темата разказаха Дарина Георгиева – изпълнителен директор на БМГД на ООН и Димитър Маринов – председател на Българския фармацевтичен съюз. Инициатива е на БМГД на ООН. По думите на Георгиева темата обръща внимание на правилното изхвърляне на лекарства, които са с изтекъл..

публикувано на 07.06.23 в 18:55

Египетският фотограф Хешим Морси представя изложбата "Опазване на дивата природа"

Египетският фотограф, орнитолог и застъпник за опазването на околната среда Хешим Морси  е автор на голяма част от фотографиите от Египет и Кения на застрашени животински видове в изложбата наречена " Опазване на дивата природа". Тя може да бъде видяна в откритото пространство пред НДК, до кино "Кабана". до 19 юни. В нея ще бъдат оказани 24..

публикувано на 07.06.23 в 17:30

Дигитализацията и пазарът на труда

"При нас не можете да видите IT специалисти, които работят на компютър, по-скоро можем да видим колеги, работници и служители, които са заети с едни големи производствени машини. Хубавото на нашия сектор е, че той до голяма степен е автоматизиран, но това не означава, че дигитализацията няма своето място. Най-голямото предизвикателство е да..

публикувано на 07.06.23 в 17:05

Фестивалът Culturama тази година е посветен на птиците

Culturama е един много различен градски фестивал. Тази година той е посветен на птиците. За Culturama и птиците в него разказа Ина Кънчева, пореден гост в предаването "Радиокафе". "Птиците са основния ни посланик и тема тази година. Избрахме ги по много причини, но най-много заради алегорията и връзката с певците и артистите, с това,..

публикувано на 07.06.23 в 15:02

Книгата "Кулинарният свят на Линда" приканва да се вдъхновим да намерим своя кулинарен свят

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница "Амели". Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и..

публикувано на 07.06.23 в 13:33