Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки мой ден се превръща в приемен

Галя Захариев
Снимка: архив

Предизвикателствата и перспективите пред Община Нова Загора и добрите практики на управление - подробностите от кмета Галя Захариева:

"Имаме привилегията да живеем в една подредена и спокойна средна община. В последните 15 години се промени облика ѝ - не само в града, а и в малките населени места. Полагаме усилия да преодоляваме предизвикателствата и да подобряваме живота на хората. Продължаваме с развитие на пътната инфраструктура и на социалната политика.

Важен е контактът с гражданите за решаване на проблемите. Важно е като излезе гражданина от дома си да има хубава улица, по която да стигне до работата си. Обсъждаме как да преодолеем проблема с липсата на интегрирана социална закрила. Училищата и детските градини са обновени и санирани, добрата среда мотивира децата да вярват в силата на образованието.

Когато една малка местна общност намира начин да работи заедно, няма как тази формула да не е успешна. Ако хората се мотивират да постигат общи цели, ще има просперитет и развитие. Проблемите са да се решават, а не да се размахват с негативизъм. Имаме географски шанс, намираме се в стратегическа позиция, близост до сериозни индустриални зони - Пловдив, Стара Загора, в близост сме до магистрала "Тракия". Надяваме се на инвеститори директно на наша територия.

Освен в частния и държавния сектор, много наши съграждани са в земеделието, но има още какво да се желае. Надяваме се на развитието на дуалното обучение, за да осигурим качествена работна ръка. Децата трябва да учат специалности, в които после да се реализират, не само след висшето, но и след средното образование.

Успяхме да реализираме доста от предвидените финансово обезпечени обекти. Оправихме пътните настилки в над половината от населените места. Подобни дейности ще се заложат и в следващата капиталова програма. Не е малък ремонтът, който върви в самия град. Подменя се 14 км водопроводна мрежа. Това създава дискомфорт, сериозният ремонт не може да не е съпроводен от напрежение. Част от гражданите трудно понасят ремонта, но искам да се работи с добро качество.

Изграждаме фотоволтаични системи за собствени нужди в Дома за възрастни хора. Дали сме сериозни средства за малката ни общинска болница. Работим по всички възможни проекти, даващи подкрепа на над 500 потребители на социални услуги. Предстои и реорганизация на административната част по предоставянето им.

След промяна на сайта ни, ще имаме модул, където хората да задават своите въпроси. Всеки мой ден се превръща в приемен, мога да чуя всяко едно мнение, различно от моето. Обсъждаме проблемите, свързани с определена общност хора. Важното е хората да се чувстват стопани и да контролират всичко, което се случва в общината. 

Ние сме община с много сериозни традиции в културно-историческото наследство. Гордея се с музея, с художествената галерия. Имаме нови открития в археологическите обекти в последната година. В Историческия музей има две нови експозиционни зали. В Караново е могилата - учебник по праистория.

За да си успешен, трябва да запазиш всичко човешко в себе си. Хората ни избират, но изборът им е за човек, който може да им помогне. Добрият кмет първо трябва да е добър човек и добър управленец."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция по проекта Together for Fertility, съфинансиран по програма "Еразъм+" на ЕС, в който сдружението..

публикувано на 18.04.24 в 17:15