Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини

Снимка: Луиза Лазарова

На 24 и 25 ноември ще се състои деветото издание на фестивала “Денят на Бернайс”, под мотото „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини“. Ежегодно събитието включва студентски конкурс за учащи "Журналистика и публични комуникации".

Водещи журналисти, социолози, комуникатори и бизнес лидери от различни сектори ще дискутират проблемите, свързани с фалшивите новини. На втория ден от събитието ще бъдат наградени най-добрите участници в студентския конкурс.

“Денят на Бернайс” е важно събитие за нас и вече 9 години правим този фестивал на комуникациите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Иван Янакиев – председател на Българското дружество за връзки с обществеността.

„Събираме на едно място всички хора, които по някакъв начин имат отношение към нашата професия. Това са не само PR-и, не само комуникационни експерти, но и медии, журналисти, институционални представители, социолози, с които вярвам, сме в един отбор“, добави Иван Янакиев.

Все по-актуалната тема за дезинформацията и мисинформацията събира лектори като Катя Димитрова, проф. Марк Войджър и проф. Милена Якимова.

„Целта е все по-категорично и ясно да слагаме темата на масата и да продължаваме да говорим, че това е една от големите пандемии на нашето време. Дезинформацията е един от основните проблеми, с който се сблъскваме всеки ден. Живеем във време, в което сме бомбардирани от информационен поток във всякакви форми. Дигиталните форми позволяват всеки да разпространява информация, независимо дали е вярна или не“, каза Иван Янакиев.

Той добави, че чрез таргетиране, непопулярни мнения лесно достигат до голям брой потребители, независимо дали да верни.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33