Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва напредък в понижението на емисиите на парниковите газове

Снимка: climateka.bg

От 6 до 20 ноември 2022 г. в Шарм ел Шейх в Египет се проведе COP27 – 27-та конференция за климатичните промени. На нея присъстваха над 120 световни лидери, делегати от над 190 държави и десетки хиляди регистрирани участници – политици, наблюдатели, експерти и активисти. Подробности за събитието пред Радио София разказа Николай Петков. Той е завършил "Метеорология", работи като експерт и координатор в екологичното сдружение "За Земята" и пише за "Климатека".

"За съжаление и тази година беше постигнат по-скоро доста слаб и плах напредък. Да, отбеляза се развитие по т. нар. фонд за "Загуби и щети" за подпомагане на по-бедни държави, но по най-важните въпроси за допълнително и по-нататъшно понижаване на емисиите на парникови газове, които са всъщност основният причинител на глобалното затопляне на този етап няма нов напредък", сподели Петков.


Той допълни, че намаляването на световните емисии трябва да стане незабавно, ако искаме да се вместим в целта заложена в Парижкото споразумение. Относно това, че заради войната държавите са направили "крачки назад" в добиването на зелена енергия, Петков поясни, че лидерите на Германия и Франция са заявили, че ще продължат да отстояват идеите да не позволяват на сегашната криза да ни отхвърля от целите за рязко понижаване на емисиите и преход към възобновяема енергия.

"Вероятно и в най-лошите случаи ще оцелеем като вид, но въпросът е какво ще бъде качеството на живот. В момента по независими оценки, както и по оценка на Междуправителствения панел за климатичните промени към ООН, глобалното затопляне към края на века ще бъде към 2.5 градуса на база сегашните политики. Ако на 100% се приложат всички и сегашни политики и всякакви заявени но все още неконкретизирани цели, има шанс това затопляне да бъде ограничено до под 2 градуса", отбеляза Петков.

Относно Парижкото споразумение той посочи, че България също го е подписала, но тъй като се е заговорило за това, че можем да изпълним споразумението без да излизаме от въглищната енергия, това противоречи със становището на световните експерти. По думите му на ниво политики трябва да има движение за преход към възобновяема енергия, колкото се може по-бързо. Също така е важна и трансформацията на сградния фонд, защото над 90% от жилищата в България са с най-нисък клас на енергийна ефективност.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира записването за новото издание на Националната кампания "Започни млад"

Записването за новото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира. Това е най-голямото състезание за предприемачески идеи и кариерна реализация. Социално-образователната инициатива се реализира под формата на предприемачески състезания. За първи път тази година Националната кампания „Започни млад“ добавя към формата си и..

публикувано на 30.05.24 в 18:55
Александър Кашъмов

В Прага обсъждат свободата на информация в Централна и Източна Европа

Свободата на информация в Централна и Източна Европа е темата на кръгла маса, която се провежда в чешката столица Прага. Събитието е част от сътрудничеството между института CEELI и гражданското общество в Централна и Източна Европа. В него са включени представители на различни европейски организации от Чехия, Словакия, Полша, Украйна,..

публикувано на 30.05.24 в 17:44

Организират лятно училище за ученици "Защо ни е да помним" в Белене и о. Персин

Фондация "Софийска платформа" организира лятно училище "Защо ни е да помним?“ в гр. Белене и остров Персин, което ще се проведе между 1-ви и 6-ти юли.  На него подрастващите и младите хора ще могат да научат повече за комунистическия режим в България. Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в..

публикувано на 30.05.24 в 17:19

Включват български ученици в европейската инициатива "Тийн мрежа проверка на факти"

Европейската инициатива "Тийн мрежа за проверка на факти" се провежда за първи в България. Тя е част от международния проект "Media Wise" и е насочена към ученици от 8-и до 12-и клас. Целта е да се обърне статистиката, според която България има един от най-ниските индекси на медийна грамотност в Европейския съюз (ЕС), посочват от..

публикувано на 30.05.24 в 17:15

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове

България е държавата в Европа с най-нисък процент застраховани домове, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи. Въпреки това се забелязва ръст на застраховките на домовете, коментира пред Радио София Лили Стоянова – член на АБЗ. „Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със..

публикувано на 30.05.24 в 16:23

Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

Във вторник се проведе конференцията „Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", организирана от Българската търговско-промишлена палата и Българо-Хърватски бизнес клуб. От 2023 година Хърватия официално въведе еврото за разплащателно средство в страната. На конференцията беше обсъден опита на държавата и..

публикувано на 30.05.24 в 15:06
Актьори от школата

В НАТФИЗ - курс за български актьори на института "Лий Страсбърг"

След изключително успешно първо издание през 2022 г. и огромен интерес от гилдията, най-известният институт по актьорско майсторство "Лий Страсбърг", който има бази в Лос Анджелис и Ню Йорк, се завръща в София, за да проведе двуседмичен курс за актьори. И тазгодишното издание на проекта се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община –..

публикувано на 30.05.24 в 14:20