Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Групов танцов спектакъл на Мунир Саид регистрира рутината в човешкото всекидневие

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" стана предпочитан дом за артистите от сферата на танца. Пореден танцов пърформанс там ще предизвика почитатели и любители на това изкуство на 29 ноември от 19:30.

Египетският танцов и музикален артист и изследовател Мунир Саид гостува в България от септември до края на годината.

Като хореограф той отправи покана към български танцьори, с които да работи заедно по солов и по групов спектакъл.

Соловият "I was there" вече беше представен на 24 ноември.

В Голямата зала на "Топлоцентрала" със свои колеги Саид ще представи мултидисциплинарната инсталация, сливаща танц, музика и визуални ефекти "(Не)-идентифицирани движения".

Част от проекта е резултат от работа в резидентната програма в Akademie Schloss Solitude, базирана в Щутгард, обясни пред Радио София Мирослав Христов, координатор "Гьоте институт".


Мунир Саид сподели добрите си впечатления от артистите, с които е работил в София. И обясни, че соловият спектакъл е бил базиран на носталгията и миналите спомени. Марина Хараламбова е проникнала, приела и интерпретирала идеите на спектакъла. Положителни са били реакциите и обратната връзка от публика и колеги.

"Винаги в работата си се стремя с нещо човешко да докосна хората, независимо къде се намират или какво работят", изтъкна хореографът.

В груповия спектакъл се третира рутинността в действията, които извършваме в работата, вкъщи, въобще - в живота. Дари и да постигнем някаква промяна, скоро сред това навлизаме в следваща рутина.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.
По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хуманитарните каузи на Лазар Радков и как можем да помогнем

Лазар Радков е сновател на инициативата „Капачки за бъдеще“ и сайта Kauzi.bg. Благодарение на него, от отпадъчни капачки вече са закупени 5 линейки, нуждаещите се хора в Украйна имат генератори на ток, а след земетресението в Турция е изпратен спасителен екип. Лазар гостува в Радио София, докато координира спасителната хуманитарна акция в Турция...

публикувано на 08.02.23 в 19:12

Възстановяват проекта за създаване на българска колекция за музея Помпиду в Париж

Проектът за създаване и даряване на колекция от съвременно българско изкуство на музея за модерно изкуство Център Помпиду в Париж , се подновява. Той беше прекъснат през последните две години, заради пандемията от Covid-19. Новият директор на Центъра Помпиду - Касвие Ре , ще пристигне в София на 15 февруари . Той ще изнесе лекция в..

публикувано на 08.02.23 в 18:11

Какви са дигиталните перспективи пред Българските фестивали?

Има много и най-различни фестивали – театрални, филмови, кулинарни… За ролята на фестивалите като част от културния, обществения, социалния и икономическия облик на страната и дигиталните перспективи пред тях, разговор с председателя на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, гост в предавнето „Ритъмът на столицата“. „Има и..

публикувано на 08.02.23 в 18:10

Годежните пръстени поскъпнаха с 20% за година

Годежните пръстени са поскъпнали с 20% за година . Заради инфлацията все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни . С настъпването на празника Св. Валентин, търсенето на бижута се засилва, каза пред Радио София Тихомир Янков - управител на една от лицензираните компании за добив на скъпоценни камъни, която оперира от..

публикувано на 08.02.23 в 16:33

Фондация "Асоциация "Анимус" набира доброволци

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие се поддържа от фондация "Асоциация Анимус". Тя касае домашно, сексуално насилие и трафик на хора. Телефонната линия съществува вече 25 години именно чрез доброволните начала на хора, които имат желание да съдействат, да отделят от времето си, дори без да имат професионалната подготовка за..

публикувано на 08.02.23 в 15:37

Книги за българите в Украйна

В последните дни на януари стартира инициатива на издателя Манол Пейков за даряване на книги за българите в град Болград в Украйна. Срокът за събиране на даренията изтича утре, 9 февруари 2023 година. Писателят и основател на Сдружение "Градски читални" Александър Шпатов разказа подробности пред Радио София. "За цялата минала година сме..

публикувано на 08.02.23 в 15:19

Д-р Николай Шарков: НЗСИ не обслужва лекарите по дентална медицина

Пред денталните лекари в страната стои сериозен проблем и това е Националната здравноинформационна система (НЗСИ) . Това каза пред Радио София председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков . „С Министерството на здравеопазването, ние на практика, някакви огромни проблеми нямаме. Проблемите произтичат от факта, че..

публикувано на 08.02.23 в 15:08