Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чуй гласа на мъжа, чуй душата му

Снимка: Фондация Emprove

"Щастлива съм, че с толкова познати гласове и лица е свързана изложбата, посветена на мъжкото психично здраве и свързаната с него стигма."

Това призна пред Радио София Олга Минева - основателка на фондация "Emprove".

Експозицията носи названието „Чуй гласа ми“ и ще бъде открита на 30 ноември от 18:30 ч. в "Missia23".

А кои са участниците, за които говори Минева?
Стилните им портрети са направени от фотографа Павел Червенков, но всъщност можете да ги разпознаете и само по гласовете им.

Носете си слушалки! - призовават организаторите, - за да чуете емоционалните мъжки признания на актьора Христо Мутафчиев, олимпийския шампион Йордан Йовчев, художника Станислав Трифонов-Nasimo, музиканта и певец на група "Остава" Свилен Ноев, поета Илиян Любомиров, рапъра Матю Стоянов-Жлъч, журналиста Георги Тошев.

"И мъжете имат нужда от грижа, и мъжете имат емоции, а не се говори за това. Не се казва каква цена плащаме за потискането на тези емоции - каза още Олга Минева. – Мъжете в кампанията наистина имат какво да кажат."

Според Илиян Любомиров пандемията ни показа, че всички сме много по-свързани, отколкото допускахме. Осъзнахме, че всички имаме дефицити, изпадаме в кризи и емоционални сривове като последствия от война, инфлация, болести. Всичко това се отразява върху поведението, всекидневната ни комуникация. Носи стрес. Увеличават се предизвикателствата в различните ни социални роли.

"Дори когато правиш хубави неща, не можеш да им се зарадваш, да им насладиш. Липсата на разговор, на удоволствие, на увереност, че понякога слабостта е сила, резултират в различни проявления и патологии. Именно корелацията между мъжкото психично здраве и домашното насилие ме мотивира да участвам в проекта", подчерта Любомиров.

Аудио-фотоизложбата е част от "Movember" и грижата за здравето на мъжете - в това число и психичното.
Ще може да се види и чуе до 14 декември.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Времето ще остане студено

Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Североизточна България ще има снеговалежи. Утре облачността ще бъде разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са..

публикувано на 30.01.23 в 07:10

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00