Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крепостта Урвич още изненадва учените

4
Кокалянски Урвич
Снимка: Филип Петрунов, личен архив

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на Шишмановци, тя ни връща в последните години на Второто Българско царство, във времената на славни царе и епични битки. 

Крепостта Урвич, заедно с Панчаревския манастир „Свети Никола“, крепостната черква-манастир „Св. Илия“ и  Кокалянския манастир „Свети Архангел Михаил“, образуват Урвичкия крепостно-манастирски комплекс – част от Софийската Света гора. Безспорно голямата атракция по време на разходката до крепостта Кокалянски Урвич е 7-метровата отбранителна кула, наблюдаваща подхода към крепостта. На неин фон, се издига и частна вила, с архитектурна визия наподобяваща тази на крепостта. От шосето, непосветените лесно могат да се объркат и да се зачудят, какъв е този стабилен градеж със всички средновековни атрибути, за които не са чували никога. На най-високата част на крепостта Кокалянски Урвич се е намирала средновековната черква-манастир Св.Илия.

"В района са запазени много легенди. Песни от Бистрица, Железница, Кокаляне са един цял епос около цар Ясен – най-малкия брат на Иван Шишман, дал живота си в битка с османските турци", отбеляза пред Радио София археологът Филип Петрунов от НАИМ при БАН.

Учените с изненада установяват, че и в средата на ХХ век е имало тухлена постройка на това място. Тази година археолозите са попаднали на нова църковна постройка, от XIII-XIV век. Първата е открита там през 1969 г. от проф. Димитър Овчаров. Сега е открита втора.

До мястото софиянци могат да стигнат с автобусна линия №3. За по-големите ентусиасти до цитаделата има възможност да се пренощува в специален заслон.

За повече подробности чуйте интервюто на Ана Попова.


По публикацията работиха: Георги Нейков, Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: ФМИ, архив

Двудневен форум събира студенти и компании във ФМИ на СУ

"Знам и искам да го докажа" е мотото на Кариерния форум, организиран на 28 и 29 май 2024 г. от Кариерния център на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет, съвместно с Фондация "ФМИ Иновации и Образование". Форумът е отворен към всички студенти, които искат да се развиват в сферата на информационните..

публикувано на 27.05.24 в 17:48

В кой век е българският учител?

Учителят на 21. век овластява учениците да са инициативни и активни, като им дава избор и се вслушва в обратна им връзка. Той знае как да използва технологиите, за да премахва различни бариери, които пречат на ученето. Включва в преподаването си разнообразни материали, които правят ученето по-интересно и интерактивно. Създава у учениците..

публикувано на 27.05.24 в 17:02
Д-р Иван Томов

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“. Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта..

публикувано на 27.05.24 в 16:09

Компании вече предлагат персонализирани придобивки на служителите си

HR специалистите все повече трябва да се грижат за чувството за принадлежност, служителите да видят бъдещето си в самата компания. Фирмите вече залагат повече на персонализирани придобивки, съобразно интересите на хората , които работят. За бизнеса, а и за служителите от важно значение са не само информацията и данните, но и анализа..

публикувано на 27.05.24 в 15:37
Антонио Дачовски

Оперетата "Страната на усмивките" по Франц Лехар с премиера в НМТ "Стефан Македонски"

На 29 и 30 май романтичната оперета на  знаменития австро-унгарски композитор Франц Лехар "Страната на усмивките" ще има премиера в Националния музикален театър "Стефан Македонски. С тази постановка на ще се честват 25 години от основаването на Студентския съвет при Националната музикална академия. Франц Лехар е известен на..

публикувано на 27.05.24 в 13:56

Валентина Стоева: Децата предпочитат да четат книги, които са близки до тях и са си избрали сами

На български излезе книгата „Защо учениците не обичат училището?" от Даниъл Уилингам. Авторът насочва вниманието към своите открития върху цялостната основа на процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Пред Радио София основателят на Фондация „Детски книги" и Фондация „Четене" Валентина Стоева сподели, че Даниъл Уилингам..

публикувано на 27.05.24 в 12:48