Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Машина на времето

София, 1959
Снимка: архив mycentury.tv

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:  Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?

Българската история е пълна с тези и много други митове, които най-новите четири кратки образователни филма, заснети тази година от Фондация MyCentury (Моят век), развенчават с редки кадри от националната филмотека и други архиви, разкази на очевидци и оценки на експерти. Слушаме

Велислав Радев, редактор в MyСentury:

„Вече работим десета година в платформата. Ние предаваме историята, която не се помни. Започнахме да вграждаме образите в повествование. Те трябва да бъдат в контекст. Досега не ни се е случвало да бъдем подведени от експертите. От българската държава никога не сме получавали подкрепа.

Филмите ни миналата година запознаваха със здравните кризи в България. Бяхме окуражени от интереса. След агресията на Русия в Украйна работихме по темата за дезинформацията. Историята не е като футболен мач. Чисто визуално старите прегледи изправят младите пред незнанието им за Холокоста и за ГуЛаг.

Връщаме се в ХХ век, прекрачваме границите. Длъжник съм на аудиторията ни, има начин всеки, който иска, да ни изпраща архиви и да ги публикуваме на сайта.

Архивите са много скъпи. Подписва се договор секунда за секунда. Имахме 5 дни за снимки, по 10-12 интервюта на ден. После 6 дни за монтаж и вече филмите са на сайта ни. Те предизвикват полемики, което е добре. Надявам се да бъде преодоляна семействеността в преподаването на историята.“


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е икономическият профил на София?

Какъв е икономическият и инвестиционен профил на столицата? Столичният общински съвет в лицето на Георги Георгиев представи най-новите данни икономическия и инвестиционен профил на София. В пресконференцияра участваха представители както на "Инвест София", така и на Института за пазарна икономика. Подробности пред Радио София разказа Мария..

публикувано на 31.01.23 в 18:05

Историите на Стара София разказани от Николай Братоев Крижицки

Николай Братоев Кризицки е част от "Lost Bulgaria"/ Изгубена България/, които възстановяват, събират и разказват, чрез огромно количество снимки много истории, които крият спомени. Една такава история, от многото интригуващи датира по снимка от 1926-а година. Тя разкрива връзката между българската авиация и първия джаз състав у нас "Джаз..

публикувано на 31.01.23 в 14:38

Юлиана Георгиева и Стефан Митев - двама доброволци в Танзания

През декември 2022 година,  Юлиана Георгиева и Стефан Митев  заминават на доброволческа акция в Танзания . За краткото време, което прекарват в град Моши, в подножието на Килиманджаро, се срещат с много местни предприемачи и занаятчии. Успяват да завържат ценни познанства. Помагат в няколко от сиропиталищата в района. По време на..

публикувано на 31.01.23 в 11:52

Станислава Ризова поставя мечтания "Оскар" в театъра в Кюстендил

Станислава Ризова  е завършила „Драматургия“ в НАТФИЗ и Музикално-сценична режисура“ в Музикалната академия и вече има поставени 8 авторски пиеси. На 8, 9 и 10 февруари предстоят представленията и на деветата в Малка зала на Общински драматичен театър – Кюстендил, на спектакъла  "Оскар" от Клод Мание , на който Съни (както я наричат приятелите),..

публикувано на 31.01.23 в 11:29

Контрольор-инспектори от ЦГМ вече издават фишове за неправилно паркирани автомобили

Зоните за платено паркиране в София са най-натоварени в часовете  между 10.00 и 14.00 ч ., каза пред Радио София  Румяна Милова  – директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в "Центъра за градска мобилност“. Тя добави, че по това време се наблюдават и повече неправилно паркирали автомобили. „Това ни накара, нашите контрольори да издават..

публикувано на 31.01.23 в 09:32

Облачно и ветровито, с температура в София около 3°

Днес облачността ще е променлива, значителна над планините и главно там ще има валежи от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 3°. Над планините ще преобладава облачно и ветровито..

публикувано на 31.01.23 в 07:35