Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Живот в пустинята след нефтен разлив

Нефтеният разлив
Снимка: архив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между Ашдод и Ейлат, при това в сърцето на природен резерват и само на 300 метра от границата между Йордания и Израел. Освен заради темата за нефтения разлив, кореспондентите на БНР Феня и Искра Декало, които присъстваха на конгреса, бяха привлечени, и че го разказваше наследницата на изселили се от България евреи - д-р Ницан Сегев-Шаулов:

"През декември 2015 ни сполетя голяма екологическа катастрофа в природен резерват Еврона, в пустинната Арава. Тя бе засечена със спътник и много бързо успяха да запушат тръбата и да изгребат замърсената почва. Не бе лесно, защото около 5000 кубически метра суров петрол се бяха разлели на около около 7 кв.км. 

Колкото и да е странно, на това место в пустинята растат акации, които са основа на веригата на биологическото разнообразие. Те са доста приспособими, и въпреки разлива, успяха да устоят (поне по-голямата част от тях). Проблемът е, че семена не можеха да се развият при замърсените почва. А тава означава, че след 50 години например, когато сегашните дървета умрат, не се знае на това място дали ще има растителност, и живот въобще, защото всички биологични видове са свързани. Катастрофата прогони от тези места и пустинните елени, които се бяха навъдили. Популацията им е спаднала почти до минимума, и не се знае дали ще могат да се възпроизвеждат и да не изчезнат.

Лично аз попаднах в тази изследователска група, след като дълго време се занимавах с изследване на нефтени разливи в морето и влиянието им върху морски обитатели. Има прилики и разлики на влиянието на подобни катастрофа в морето и на сушата. В морето, сравнително по-лесно може да се събере нефта от разливите. Създадени са технологии. Има технически средства. Предстои стартъпи да се включат при решаване на проблема за бързото изчистване на засегнати райони на сушата. Скоростта на решаване на този проблем влияе върху преодоляването на бедствието от природата."


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е икономическият профил на София?

Какъв е икономическият и инвестиционен профил на столицата? Столичният общински съвет в лицето на Георги Георгиев представи най-новите данни икономическия и инвестиционен профил на София. В пресконференцияра участваха представители както на "Инвест София", така и на Института за пазарна икономика. Подробности пред Радио София разказа Мария..

публикувано на 31.01.23 в 18:05

Историите на Стара София разказани от Николай Братоев Крижицки

Николай Братоев Кризицки е част от "Lost Bulgaria"/ Изгубена България/, които възстановяват, събират и разказват, чрез огромно количество снимки много истории, които крият спомени. Една такава история, от многото интригуващи датира по снимка от 1926-а година. Тя разкрива връзката между българската авиация и първия джаз състав у нас "Джаз..

публикувано на 31.01.23 в 14:38

Юлиана Георгиева и Стефан Митев - двама доброволци в Танзания

През декември 2022 година,  Юлиана Георгиева и Стефан Митев  заминават на доброволческа акция в Танзания . За краткото време, което прекарват в град Моши, в подножието на Килиманджаро, се срещат с много местни предприемачи и занаятчии. Успяват да завържат ценни познанства. Помагат в няколко от сиропиталищата в района. По време на..

публикувано на 31.01.23 в 11:52

Станислава Ризова поставя мечтания "Оскар" в театъра в Кюстендил

Станислава Ризова  е завършила „Драматургия“ в НАТФИЗ и Музикално-сценична режисура“ в Музикалната академия и вече има поставени 8 авторски пиеси. На 8, 9 и 10 февруари предстоят представленията и на деветата в Малка зала на Общински драматичен театър – Кюстендил, на спектакъла  "Оскар" от Клод Мание , на който Съни (както я наричат приятелите),..

публикувано на 31.01.23 в 11:29

Контрольор-инспектори от ЦГМ вече издават фишове за неправилно паркирани автомобили

Зоните за платено паркиране в София са най-натоварени в часовете  между 10.00 и 14.00 ч ., каза пред Радио София  Румяна Милова  – директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в "Центъра за градска мобилност“. Тя добави, че по това време се наблюдават и повече неправилно паркирали автомобили. „Това ни накара, нашите контрольори да издават..

публикувано на 31.01.23 в 09:32

Облачно и ветровито, с температура в София около 3°

Днес облачността ще е променлива, значителна над планините и главно там ще има валежи от сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина временно силен северозападен вятър, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 3°. Над планините ще преобладава облачно и ветровито..

публикувано на 31.01.23 в 07:35