Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в пустинята след нефтен разлив

Нефтеният разлив
Снимка: архив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между Ашдод и Ейлат, при това в сърцето на природен резерват и само на 300 метра от границата между Йордания и Израел. Освен заради темата за нефтения разлив, кореспондентите на БНР Феня и Искра Декало, които присъстваха на конгреса, бяха привлечени, и че го разказваше наследницата на изселили се от България евреи - д-р Ницан Сегев-Шаулов:

"През декември 2015 ни сполетя голяма екологическа катастрофа в природен резерват Еврона, в пустинната Арава. Тя бе засечена със спътник и много бързо успяха да запушат тръбата и да изгребат замърсената почва. Не бе лесно, защото около 5000 кубически метра суров петрол се бяха разлели на около около 7 кв.км. 

Колкото и да е странно, на това место в пустинята растат акации, които са основа на веригата на биологическото разнообразие. Те са доста приспособими, и въпреки разлива, успяха да устоят (поне по-голямата част от тях). Проблемът е, че семена не можеха да се развият при замърсените почва. А тава означава, че след 50 години например, когато сегашните дървета умрат, не се знае на това място дали ще има растителност, и живот въобще, защото всички биологични видове са свързани. Катастрофата прогони от тези места и пустинните елени, които се бяха навъдили. Популацията им е спаднала почти до минимума, и не се знае дали ще могат да се възпроизвеждат и да не изчезнат.

Лично аз попаднах в тази изследователска група, след като дълго време се занимавах с изследване на нефтени разливи в морето и влиянието им върху морски обитатели. Има прилики и разлики на влиянието на подобни катастрофа в морето и на сушата. В морето, сравнително по-лесно може да се събере нефта от разливите. Създадени са технологии. Има технически средства. Предстои стартъпи да се включат при решаване на проблема за бързото изчистване на засегнати райони на сушата. Скоростта на решаване на този проблем влияе върху преодоляването на бедствието от природата."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57