Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

Огнян Атанасов
Снимка: knsb-bg.org

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева.

При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната.

В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но от КНСБ смятат че тази зима помощи за отопление би трябвало да получават двойно повече хора, и то в размер на 1000 лв., а не както сега - около 650 лв.  които са достатъчни за около 3-4 кубика дърва.

Това коментира пред Радио София Огнян Атанасов,  вицепрезидент на КНСБ.

Той поясни, че въвеждането на т.нар. социална тарифа беше предложена от КЕВР.

Базовата помощ за енергийно бедните домакинства на централно топлоподаване ще е за 100 киловатчаса на месец, при ползване на бойлер – до 150.

Това е изключително малко, коментира още Атанасов:

"Нужно е спешно решение. Вече сме декември, бавенето на решението само задълбочава проблема. Ако сега не се вземат мерки за преодоляване на енергийната бедност, в бъдеще политическите решения ще бъдат още по-тежки."

От КНСБ настояват да не се допуска крайно опростяване на критериите. Те трябва да бъдат добре обмислени, за да не се стигне до изключване на нуждаещи се от схемите за подпомагане.

"Трябва да се направи всичко възможно да не бъдат ощетявани енергийно бедните, в момента точно това се случва", смята още вицепрезидентът на синдиката.

Чуйте целия разговор с него.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52

Паоло Дженовезе идва в София за две книги, филмирани от самия него

Една от най-ярките звезди в съвременната италианска кинематография - Паоло Дженовезе ( ▲ ), пристига в София за премиерата на книгата си "Първият ден от моя живот"  и едноименната филмова адаптация, както и на лентата „Супергерои“, включена в програмата на последния кино-литературен фестивал „Синелибри“. И в двата фирма Дженовезе е и..

публикувано на 27.01.23 в 16:50

Ученици от 30 града ще представят 86 идеи този уикенд

Петото издание на инициативата Уикенд на идеите 2023 ще започне тази събота в 11:00 часа в София Тех парк , съобщиха организаторите от „Тийноватор“. Старт на състезанието ще даде футболната звезда Димитър Бербатов . На 28 и 29 януари близо 500 ученици (16-18 год.) от 30 града ще се съберат на живо с отборите си и с..

публикувано на 27.01.23 в 15:50
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Едва ли на 2 април избирателната активност ще бъде по-висока от 37%-40%

Имаше нужда след тези 3 месеца от предишните избори, партиите да намерят начин да се разберат за едно нещо – по време на кампания да се държат политически и да говорят за политически неща , а не да използват епитети едни спрямо други. Това каза пред Радио София политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов . „Ако политиците тези три..

публикувано на 27.01.23 в 15:26

"Мисия Украйна" продължава

По програмата "Мисия Украйна", която започна да се изпълнява от април 2022 година, досега се подпомогнати над 800 деца и техните семейства . В двата центъра на фондация "За нашите деца" - в София и Пловдив, е оказана хуманитарна помощ (хранителни, образователни и хигиенни пакети), съдействие за достъп до публични услуги, а в т.нар...

публикувано на 27.01.23 в 14:29