Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Атанасов, КНСБ: Енергийно бедните не бива да бъдат ощетявани

Огнян Атанасов
Снимка: knsb-bg.org

След изчисления с данни на НСИ  за енергийно бедни могат да се смятат лицата с годишен доход под 8669 лева.

При тези условия броят на енергийно бедните хора в България достига 2,829 милиона или 40,9% от населението на страната.

В момента около 290 хиляди души получават помощи за отопление с решение на служебното правителство. Но от КНСБ смятат че тази зима помощи за отопление би трябвало да получават двойно повече хора, и то в размер на 1000 лв., а не както сега - около 650 лв.  които са достатъчни за около 3-4 кубика дърва.

Това коментира пред Радио София Огнян Атанасов,  вицепрезидент на КНСБ.

Той поясни, че въвеждането на т.нар. социална тарифа беше предложена от КЕВР.

Базовата помощ за енергийно бедните домакинства на централно топлоподаване ще е за 100 киловатчаса на месец, при ползване на бойлер – до 150.

Това е изключително малко, коментира още Атанасов:

"Нужно е спешно решение. Вече сме декември, бавенето на решението само задълбочава проблема. Ако сега не се вземат мерки за преодоляване на енергийната бедност, в бъдеще политическите решения ще бъдат още по-тежки."

От КНСБ настояват да не се допуска крайно опростяване на критериите. Те трябва да бъдат добре обмислени, за да не се стигне до изключване на нуждаещи се от схемите за подпомагане.

"Трябва да се направи всичко възможно да не бъдат ощетявани енергийно бедните, в момента точно това се случва", смята още вицепрезидентът на синдиката.

Чуйте целия разговор с него.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16