Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Откровено за любовта" - с Ева Кулева:

Какво трябва да знаем за емоциите? Кой е водещият "език" на любовта за теб?

Ева Кулева с Димитър Ганев в Късното шоу по Радио София
Снимка: Радио София

Откровено за любовта, но  и откровено за емоциите - това беше посоката на разговора с Ева Кулева... Този път темите са  две:

-  Какво са емоциите всъщност, какво (не)знаем за тях?
- “Езиците” на любовта, или 5 начина да кажеш “Обичам те”.

Емоциите са енергия, която преминава през тялото и ни носи информация. Ако се чувстваме добре с това което правим, мислим, говорим, това е чудесно, но ако не се чувстваме добре, идва моментът да осъзнаем какво искат да ни “кажат” нашите емоции и какво е нужно да променим”, обясни Ева Кулева. Според нея не бива да игнорираме, неглижираме и да потискаме емоциите си - ако не намерим възможност да ги освободим, осмислим и трансформираме, те няма да изчезнат, а ще блокират тялото ни и ще се превърнат в болести.
  • Съвет: Анализирайте състоянието си, задавайте си въпроса “Как се чувствам, от какво имам нужда – от почивка ли, от спокойствие, от храна ли, от вода ли? - за да можем да се погрижим добре за себе си.
    Да си даваме повече време за нещата, които обичаме да правим, да приоритизираме по важност нещата, които трябва да свършим.
Стресът и претоварването не водят до нищо добро, рано или късно или ще се разболеем, или ще развалим отношенията си с другите, или ще правим много грешки”, подчерта Кулева.
Защо бързаме? Има причина да го правим.
Бързайки, се опитваме да избягаме от тези емоции, които не знаем какво да ги правим, страхуваме се от тях, поради което се претоварваме с работа.

Как можем да си помогнем сами?
 - Да си дадем време за покой, като се погрижим за своите физически нужди: сън, хранене, движение, почивка.
 - Да си доставяме удоволствие с нещата, които обичаме. Всичко, което ни доставя удоволствие, е добре дошло, за да “зареди нашите батерии”, твърди експертът. По думите ѝ, обаче, не по-малко важно е да планираме ежедневието си. Това  ще е полезно, за да можем да управляваме времето и емоциите си.
“Анализирането на емоциите, според мен, не работи. Да се справим с емоциите чрез ума не е добра стратегия”, посочи Кулева. По-добре е да позволим на емоцията да премине през тялото ни и да изчакаме да отмине. Ако не ги подхранваме с негативни мисли и не ги игнорираме, те ще преминат за минута, препоръчва тя.
  • Петте “езика” на любовта:
Това са начините, по които избираме да кажем “обичам те”.
Най-общо казано това става чрез:
  • Думите
  • Пълноценно време, прекарано заедно
  • Физическото докосване
  • Подаръците
  • Действията, помощта за другите.
Чуйте повече за всеки един от тях, от разговора в звуковия файл.
Разберете кой е вашият водещ език, чрез който показвате, че обичате и се чувствате обичани.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в югоизточните райони се очаква да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб източен, в Източна..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07