Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: За бизнеса 2022 г. беше по-успешна

Икономически неактивните хора няма да бъдат добре дори и България да не влезе в еврозоната, изтъква експертът

Левон Хампарцумян
Снимка: БГНЕС

2022 г. беше по-успешна за бизнеса от предната 2021-ва, коментира пред Радио София Левон Хампарцумян, финансист и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

"Войната на Русия в Украйна беше голям шок на веригите за доставка, особено на енергия. Но първоначалните страхове се оказаха преувеличени. Справяме се. Така или иначе, тази година българската икономика расте.

Надяваме се, че войната и последствията от твърде силното увлечение по зелените проекти ще доведат до изтрезняване и до малко по-технологичен индустриален подход към енергийното подреждане в Европа. Не бива да се забравя, че зелените проекти се стимулират с непазарни средства. Това не е хубаво", допълни Хампарцумян.

По думите на финансиста, България е обещала да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. и това все още може да се изпълни. Ако с единия крак сме в Азия, а с другия – в Европа, няма да ни вярват и ще бъдем неуспешни.

"Икономически активните и образованите ще бъдат по-добре в еврозоната. Неактивните няма да бъдат добре, дори и да не приемем европейската парична единица за наша", подчерта още Хампарцумян.


От БФБЛ обявиха, че вече е отворена процедурата по набиране на кандидатури за Годишните награди за отговорен бизнес 2022 – първия и най-престижен конкурс за компании с кауза.

20-ото издание на авторитетното състезание за корпоративна социална отговорност (КСО), устойчиво развитие и многообразие с мото „Дай добър пример“ ще отличи успешни инициативи в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изтичащата 2022 година.

Целта на БФБЛ e с този конкурс да бъдат насърчени добрите практики за социална отговорност и да се популяризират корпоративните програми с най-голямо въздействие. Чрез участието си в конкурса компаниите имат възможност да споделят своите ефективни и вдъхновяващи КСО програми, да получат заслужено признание за усилията си и да утвърдят репутацията на желан работодател.

"Когато започнахме през 2003 г. дейностите, свързани с КСО, не бяха достатъчно популярни, имаше ентусиазъм и същевременно липса на опит – припомни в радиоефира председателят на БФБЛ. – Но нещата се развиват, усилията продължават."

Определени са 7 категории в конкурса: „Инвеститор в обществото“, „Инвеститор в знанието“, „Инвеститор в околната среда“, „Инвеститор в човешкия капитал“, „Маркетинг, свързан с кауза“, „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие“ и „Многообразие на работното място“.

Конкурсът е отворен за всички бизнеси независимо от бранша и дали са членове на БФБЛ. Те могат да се самономинират или да бъдат номинирани от партньорите си от неправителствения сектор, комуникационни агенции, агенции за подбор на персонал и др.

"БФБЛ няма никакво влияние в набирането и избора на проекти. Може да се кандидатства в която категория преценят от компаниите, с колкото проекти желаят, участието е напълно безплатно - допълни Хампарцумян. – Опитваме се да бъдем полезни в модернизацията на бизнеса и на страната."

Кандидатстването е онлайн на , където епубликуван и регламентът за участие. Крайният срок за номинации е 15 януари 2023 г.

С Левон Хампарцумян разговаря Катя Василева.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26