Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Левон Хампарцумян: За бизнеса 2022 г. беше по-успешна

Икономически неактивните хора няма да бъдат добре дори и България да не влезе в еврозоната, изтъква експертът

Левон Хампарцумян
Снимка: БГНЕС

2022 г. беше по-успешна за бизнеса от предната 2021-ва, коментира пред Радио София Левон Хампарцумян, финансист и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

"Войната на Русия в Украйна беше голям шок на веригите за доставка, особено на енергия. Но първоначалните страхове се оказаха преувеличени. Справяме се. Така или иначе, тази година българската икономика расте.

Надяваме се, че войната и последствията от твърде силното увлечение по зелените проекти ще доведат до изтрезняване и до малко по-технологичен индустриален подход към енергийното подреждане в Европа. Не бива да се забравя, че зелените проекти се стимулират с непазарни средства. Това не е хубаво", допълни Хампарцумян.

По думите на финансиста, България е обещала да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. и това все още може да се изпълни. Ако с единия крак сме в Азия, а с другия – в Европа, няма да ни вярват и ще бъдем неуспешни.

"Икономически активните и образованите ще бъдат по-добре в еврозоната. Неактивните няма да бъдат добре, дори и да не приемем европейската парична единица за наша", подчерта още Хампарцумян.


От БФБЛ обявиха, че вече е отворена процедурата по набиране на кандидатури за Годишните награди за отговорен бизнес 2022 – първия и най-престижен конкурс за компании с кауза.

20-ото издание на авторитетното състезание за корпоративна социална отговорност (КСО), устойчиво развитие и многообразие с мото „Дай добър пример“ ще отличи успешни инициативи в подкрепа на хората, обществото и природата, осъществени през изтичащата 2022 година.

Целта на БФБЛ e с този конкурс да бъдат насърчени добрите практики за социална отговорност и да се популяризират корпоративните програми с най-голямо въздействие. Чрез участието си в конкурса компаниите имат възможност да споделят своите ефективни и вдъхновяващи КСО програми, да получат заслужено признание за усилията си и да утвърдят репутацията на желан работодател.

"Когато започнахме през 2003 г. дейностите, свързани с КСО, не бяха достатъчно популярни, имаше ентусиазъм и същевременно липса на опит – припомни в радиоефира председателят на БФБЛ. – Но нещата се развиват, усилията продължават."

Определени са 7 категории в конкурса: „Инвеститор в обществото“, „Инвеститор в знанието“, „Инвеститор в околната среда“, „Инвеститор в човешкия капитал“, „Маркетинг, свързан с кауза“, „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие“ и „Многообразие на работното място“.

Конкурсът е отворен за всички бизнеси независимо от бранша и дали са членове на БФБЛ. Те могат да се самономинират или да бъдат номинирани от партньорите си от неправителствения сектор, комуникационни агенции, агенции за подбор на персонал и др.

"БФБЛ няма никакво влияние в набирането и избора на проекти. Може да се кандидатства в която категория преценят от компаниите, с колкото проекти желаят, участието е напълно безплатно - допълни Хампарцумян. – Опитваме се да бъдем полезни в модернизацията на бизнеса и на страната."

Кандидатстването е онлайн на , където епубликуван и регламентът за участие. Крайният срок за номинации е 15 януари 2023 г.

С Левон Хампарцумян разговаря Катя Василева.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52

Паоло Дженовезе идва в София за две книги, филмирани от самия него

Една от най-ярките звезди в съвременната италианска кинематография - Паоло Дженовезе ( ▲ ), пристига в София за премиерата на книгата си "Първият ден от моя живот"  и едноименната филмова адаптация, както и на лентата „Супергерои“, включена в програмата на последния кино-литературен фестивал „Синелибри“. И в двата фирма Дженовезе е и..

публикувано на 27.01.23 в 16:50

Ученици от 30 града ще представят 86 идеи този уикенд

Петото издание на инициативата Уикенд на идеите 2023 ще започне тази събота в 11:00 часа в София Тех парк , съобщиха организаторите от „Тийноватор“. Старт на състезанието ще даде футболната звезда Димитър Бербатов . На 28 и 29 януари близо 500 ученици (16-18 год.) от 30 града ще се съберат на живо с отборите си и с..

публикувано на 27.01.23 в 15:50
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Едва ли на 2 април избирателната активност ще бъде по-висока от 37%-40%

Имаше нужда след тези 3 месеца от предишните избори, партиите да намерят начин да се разберат за едно нещо – по време на кампания да се държат политически и да говорят за политически неща , а не да използват епитети едни спрямо други. Това каза пред Радио София политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов . „Ако политиците тези три..

публикувано на 27.01.23 в 15:26

"Мисия Украйна" продължава

По програмата "Мисия Украйна", която започна да се изпълнява от април 2022 година, досега се подпомогнати над 800 деца и техните семейства . В двата центъра на фондация "За нашите деца" - в София и Пловдив, е оказана хуманитарна помощ (хранителни, образователни и хигиенни пакети), съдействие за достъп до публични услуги, а в т.нар...

публикувано на 27.01.23 в 14:29