Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чистотата на въздуха в София отново предизвиква спорове

Снимка: БГНЕС

През 2021 г. СГС осъди Столичната община (СО) за мръсния въздух и даде срок от една година на общината да предприеме спешни мерки – да бъде изградена добра велосипедна инфраструктура, улиците и булевардите да бъдат чистени по-редовно, да бъдат проучени възможности за изграждане на етажни паркинги, да се ограничи трафика в центъра и др.

Пред Радио София по темата говориха зам.- кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" към Столична община - Десислава Билева и Ивайло Попов, експерт по въздуха в екологичното Сдружение "За Земята".

"За трета поредна година ние сме изцяло в положителна тенденция и сме спазили изцяло нормата за средно годишна концентрация на фини прахови частици. Най-хубавата новина е, че през миналата 2021 година от общо шестте станции на Изпълнителната агенция по околна среда имаме превишение само на една – това е автоматичната станция в Надежда", отбеляза Билева.

По думите й Столичната община по инициатива на г-жа Йорданка Фандъкова е поискала промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която е станала през 2021 г. СО е стартирала разработване на Наредба за нискоемисионни зони, която е обявена за публичен достъп на 16 юни 2021 година. Билева сподели, че СО изпълнява мащабен проект по безплатна подмяна на уредите за отопление на всички домакинства използващи дърва и въглища.

"Продължавам да съм обезпокоен от това, че общината продължава да твърди, че правят много неща, въпреки решенията на съда. Тези неща ги слушаме отдавна, факт е вече, че се изпълнява четвърта програма за качество на въздуха на София, която казва, че нормите ще бъдат постигнати и до ден днешен нормите не са постигнати", заяви Попов.

Той допълни, че Наредбата за нискоемисионните зони още не е приета, а и да се приеме на 15 декември тя ще влезе в сила през 2023 година. Билева сподели, че усилено се работи по премахване на т. нар. "кални петна", които са вторият по замърсяване източник и са предприети редица мерки заедно с всичките 24 столични райони. През 2020 г. от СО са стартирани 7 пилотни проекта за облагородяване на калните петна, като до момента са облагородени над 40 хил. кв. м.

Тя заяви, че по отношение на велотрасетата има изградена над 105 км. изградена вело мрежа. По отношение на това, Попов отбеляза:

"Съдът каза на СО, че трябва да изгради не просто велоалеи, а да изгради цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване. Голяма част от нашите велоалеи нито позволяват лесно, нето безопасно придвижване, да не говорим, че някои от тях не отговарят на нормативите и въобще голяма част от тях не са велоалеи на практика и затова хората не ги ползват, а карат често по улиците".

Той отбеляза още, че:

"Столична община продължава, както и преди да заведем делото предимно да говори и да прави ПР по отношение на качеството на въздуха, но не и да предприема реални, ефективни и достатъчно бързи мерки".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са злоупотребите със средства върху икономиката?

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022" според класацията на британската група "Икономист. Утре, 8 февруари 2022 г. в литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата събитието "Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Подробности пред Радио София разказа Мила Мошелова. "Аз виждам..

публикувано на 07.02.23 в 18:18

Depeche Mode

Специално събитие, цели да ознаменува 30 години от издаването на ключовия албум на Depeche Mode "Songs of Faith & Devotion" (1993) — проект, който  не само бетонира мястото на бандата от Базилдън в алтернативната музикална история, но и почти води до нейния разпад след изтощителното и изпълнено със синтетика 14-месечно турне "Devotional / Exotic"...

публикувано на 07.02.23 в 18:07

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта? Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости. Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13..

публикувано на 07.02.23 в 16:31

"Пред Блока" с първи акустичен концерт

Организацията в подкрепа на млади български музиканти “Пред Блока” ще представи първия си акустичен концерт за 22023-а година. Това е първото им събитие за тази календарна година. То ще се случи този четвъртък - 9 февруари 2023 г. На сцената авторска музика, а и някои обичани от публиката парчета ще изпълнят - DeВяра и Jeko(v).  . По повод..

публикувано на 07.02.23 в 15:22

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание. То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и..

публикувано на 07.02.23 в 14:29

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23