Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Теодор Ушев: За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог

Снимка: Fb/„φ1.618“

Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от българската публика на филма "φ1.618", пълзящият фашизъм и скандала в Народния театър "Иван Вазов". От премиерата на "φ1.618", който е сниман по романа на Владислав Тодоров "Пумпал" са изминали два месеца. По думите на режисьора някои го харесват, други не, но това от което той е щастлив, че филмът не оставя хората безпристрастни и безразлични. Това е показал зрителският прием на дискусионното турне на лентата в различни градове на страната.

Сниман на различни места в България, филмът е породил зрителски интерес от граждани на различни държави, които са изявили желание да посетят страната ни. Ковид кризата обаче е била предизвикателство за завършването на продукцията.

"Моята водеща идея беше как можем да победим едно безкнижно общество, което тоталитаризмът е победил под формата на някаква светла идея", сподели Ушев и добави, че имало препратка към филма "451 градуса по Фаренхайт", но финалната поанта е, че любовта ще победи злото.

"Един пънкарски филм, непослушен, разчорлен, с гребен, който просто иска да взриви по някакъв начин средата, тази непрогледна мъгла, която е около нас", заяви авторът. Той посочи, че след прожекция в Канада критиката е посрещнала добре "φ1.618".


"Имаше критики, които ме подразниха със своята безцеремонност и безпардонност. Аз на това съм му свикнал, защото общо взето се бях подготвил за реакцията на критиката в България", коментира той и добави, че арт средата у нас е токсична и това го демотивира да твори тук.

"За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог", каза Ушев.

Той сподели, че ситуацията в България е тревожна и най-много се безпокои от чувството на непробиваем страх, което се е пропило в обществото, а най-лошото е, когато политически лица разрушават културни институции. Аниматорът разкритикува и режима на Путин, където са горени книги и са гонени писатели и режисьори.

"В България е в ход пълзящо налагане на един вид тоталитаризъм, на един фашизъм ако искате. Най-тревожното е, че артистите, хората от гилдията мълчат", заяви той. Ушев отбеляза, че в момента подготвя два нови игрални филма, както и два анимационни филма.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само 20 новозаразени с коронавирус, няма починали

20 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие, положителни са 2,7 % от направените 728 теста. Няма нито един новозаразен в областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Няма новоприети с Covid-19 в болнични заведения, няма и починали. Като излекувани са посочени шестима души.

публикувано на 30.01.23 в 07:54
Снимката е илюстративна, архив.

Времето ще остане студено

Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Североизточна България ще има снеговалежи. Утре облачността ще бъде разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са..

публикувано на 30.01.23 в 07:10

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00