Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сателитна мисия на НАСA проучва световните водни ресурси

Усъвършенстваният радарен спътник SWOT
Снимка: Фейсбук/НАСА

Международна сателитна мисия под ръководството на НАСА трябва да стартира в ранните часове на 15 декември в рамките на мащабен проект, чиято цел е за първи път да бъде извършено цялостно проучване на световните океани, езера и реки, предаде Ройтерс. 

Усъвършенстваният радарен спътник наречен SWOT (Surface Water and Ocean Topography), ще предостави на учените безпрецедентен поглед върху животворната течност, която покрива 70 процента от планетата, и ще хвърли нова светлина върху и последиците от климатичните промени. 

Спътникът разполага с усъвършенствана микровълнова радарна технология, с помощта на която по думите на учените ще събира детайлни данни с висока разделителна способност за океани, езера, водохранилища и реки, за над 90 процента от земното кълбо.

Според изследователите данните, които ще се събират от радарните сканирания на планетата най-малко два пъти на всеки 21 дни, ще подобрят моделите на океанската циркулация и прогнозите за времето и климата, и ще помогнат за управлението на оскъдните запаси от прясна вода в засегнатите от суша региони.

Спътникът е проектиран и конструиран в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА. 

Разработен от американската космическа агенция в сътрудничество с нейни партньори от Франция и Канада, SWOT беше една от 15-те мисии, посочени от Националния изследователски съвет като проекти, които НАСА трябва да осъществи през следващото десетилетие.

"Това наистина е първата мисия, която наблюдава почти цялата вода на повърхността на планетата", казва ученият Бен Хамлингтън от Лабораторията за реактивно движение.

Една от основните насоки на мисията е да се изследва как океаните абсорбират атмосферната топлина и въглероден диоксид в естествен процес, който смекчава глобалните температури и климатичните промени.

Смята се, че океаните са погълнали над 90% от излишната топлина, уловена в земната атмосфера от причинените от човека емисии на парникови газове.

Изучаването на механизма, чрез който това се случва, ще помогне на климатолозите да отговорят на ключов въпрос: "Коя е повратната точка, в която океаните вместо да абсорбират, започват да освобождават огромни количества топлина обратно в атмосферата и да ускоряват глобалното затопляне, вместо да го ограничават", казват учените. 

Сладководните басейни са друг ключов фокус на SWOT, както и повече от 1 милион езера и водни резервоари с големина над 62 500 кв. м.

Тамлин Павелски от НАСА казва, че събирането на подобни данни прилича на "измерване на пулса на световната водна система, така че ще можем да видим кога той се ускорява и забавя". 

Мисията на SWOT ще продължи три години. 

Източник:БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви особености може да срещнете при ремонт на банята?

Ако ви се налага къртене на баня със стар фаянс и теракота в София, това е услуга, която е най-добре да потърсите от фирма кърти чисти извозва . Когато изберете да се доверите на професионалисти, може да сте спокойни, защото работата е в сигурни ръце. Те разполагат с професионални къртачи за услуги кърти чисти извозва София. При необходимост могат..

публикувано на 06.03.24 в 17:16

Германец се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, странични ефекти няма

Германец, който умишлено се ваксинирал 217 пъти срещу Covid-19, няма странични ефекти от много дози, според учени, които са проучили вероятно най-ваксинирания човек в историята, предаде АФП. Имунната система на 62-годишния мъж от централния германски град Магдебург работи на пълни обороти, заявяват експертите пред сп. The Lancet Infectious..

публикувано на 06.03.24 в 15:24

платена публикация
4 цели за устойчив начин на живот през 2024 г.

Няма съмнение, че тенденцията за устойчивост ще продължава да се разраства и да получава дори по-ярък отзвук и през 2024 г., като за това има основателна причина. Изменението на климата оказва своето въздействие все повече и повече с всяка изминала година и макар това да не се дължи на ежедневните ни навици или начин на живот, зеленото мислене може..

публикувано на 05.02.24 в 17:46

С фруктов сок наддавате на тегло, по-добре яжте цели плодове

Консумацията на чист плодов сок всеки ден, може да е причина за напълняване при деца и възрастни , твърдят канадски учени, цитирани от "Индипендънт" и БТА.  Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни. Установено е, че всяка чаша плодов сок на ден допринася с 0,03 по-висок индекс на..

публикувано на 18.01.24 в 13:06

платена публикация
Панталоните на мъжа – повече от просто част от гардероба

Панталоните не са само практичен елемент от мъжкия гардероб, но и израз на индивидуализъм, стил и самоувереност. Избирайки подходящия модел и материал, мъжът може да изрази себе си по начин, който отразява неговата личност и начин на живот. Дали става дума за ежедневна елегантност, спортен небрежен стил или градска класика - всяка чифт панталони..

публикувано на 12.01.24 в 11:16

платена публикация
Възходът на изкуствения интелект в набирането на персонал в областта на технологиите - какво трябва да знаете?

Навлизането на изкуствения интелект (ИИ) доведе до революция в много индустрии и набирането на персонал в областта на технологиите не прави изключение. Въздействието на ИИ върху набирането на персонал в областта на технологиите е дълбоко, като предлага иновативни решения на традиционни предизвикателства и същевременно внася нова динамика в..

публикувано на 11.01.24 в 10:55

Изследване установи кои храни могат за забавят белодробната фиброза

Според изследване на американски учени от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, храна богата на омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да забави развитието на белодробната фиброза. Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с..

публикувано на 04.01.24 в 15:33