Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сателитна мисия на НАСA проучва световните водни ресурси

Усъвършенстваният радарен спътник SWOT
Снимка: Фейсбук/НАСА

Международна сателитна мисия под ръководството на НАСА трябва да стартира в ранните часове на 15 декември в рамките на мащабен проект, чиято цел е за първи път да бъде извършено цялостно проучване на световните океани, езера и реки, предаде Ройтерс. 

Усъвършенстваният радарен спътник наречен SWOT (Surface Water and Ocean Topography), ще предостави на учените безпрецедентен поглед върху животворната течност, която покрива 70 процента от планетата, и ще хвърли нова светлина върху и последиците от климатичните промени. 

Спътникът разполага с усъвършенствана микровълнова радарна технология, с помощта на която по думите на учените ще събира детайлни данни с висока разделителна способност за океани, езера, водохранилища и реки, за над 90 процента от земното кълбо.

Според изследователите данните, които ще се събират от радарните сканирания на планетата най-малко два пъти на всеки 21 дни, ще подобрят моделите на океанската циркулация и прогнозите за времето и климата, и ще помогнат за управлението на оскъдните запаси от прясна вода в засегнатите от суша региони.

Спътникът е проектиран и конструиран в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА. 

Разработен от американската космическа агенция в сътрудничество с нейни партньори от Франция и Канада, SWOT беше една от 15-те мисии, посочени от Националния изследователски съвет като проекти, които НАСА трябва да осъществи през следващото десетилетие.

"Това наистина е първата мисия, която наблюдава почти цялата вода на повърхността на планетата", казва ученият Бен Хамлингтън от Лабораторията за реактивно движение.

Една от основните насоки на мисията е да се изследва как океаните абсорбират атмосферната топлина и въглероден диоксид в естествен процес, който смекчава глобалните температури и климатичните промени.

Смята се, че океаните са погълнали над 90% от излишната топлина, уловена в земната атмосфера от причинените от човека емисии на парникови газове.

Изучаването на механизма, чрез който това се случва, ще помогне на климатолозите да отговорят на ключов въпрос: "Коя е повратната точка, в която океаните вместо да абсорбират, започват да освобождават огромни количества топлина обратно в атмосферата и да ускоряват глобалното затопляне, вместо да го ограничават", казват учените. 

Сладководните басейни са друг ключов фокус на SWOT, както и повече от 1 милион езера и водни резервоари с големина над 62 500 кв. м.

Тамлин Павелски от НАСА казва, че събирането на подобни данни прилича на "измерване на пулса на световната водна система, така че ще можем да видим кога той се ускорява и забавя". 

Мисията на SWOT ще продължи три години. 

Източник:БТА

По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-те зърна на късмета

Всяка страна си има новогодишните традиции, които като всички традиции, не са чак толкова многовековни. Не прави изключение и държавата, където един от символите ѝ - фиестата - отдавна е завладял съзнанието и заглавията на произведения на творци от ранга на Хемингуей или Чик Кърия например. Новогодишната испанска фиеста, от близо 140 години неизменно е..

публикувано на 01.01.23 в 11:35

Отбелязваме Световния ден на киното

Днес е Световният ден на киното - на тази дата през 1895 година в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”. Това става с помощта на кинематографа, създаден от братята Антоан и Луи Люмиер. В този ден са представени 10 късометражни филма от по 50-секунди, като лентата на всеки е дълга 17 метра...

публикувано на 28.12.22 в 09:13

Изразът на 2022 г. е "Goblin mode"

Речникът на Оксфорд определи „ goblin mode ” (гоблински режим) за израза на 2022 г. Решението е взето след онлайн гласуване, съобщиха организаторите. Терминът означава " егоистичен модел на поведение, за който са характерни мързел, небрежност или алчност, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания ". Изразът е..

публикувано на 05.12.22 в 13:55
Розовобузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa)

Розовобузестата фея се ражда женска, но в съзряването си се превръща в мъжка

Розовобузестата фея (Cirrhilabrus finifenmaa) , досега непозната за науката, е един от многото видове, които учените, занимаващи се с дълбоководно гмуркане, са открили в мезофотната (или сумрачната) зона, която се намира между осветените от слънцето плитчини и тъмните океански дълбини. Тя се простира на около 150 метра дълбочина и съдържа своя..

публикувано на 20.10.22 в 14:06

До какво води ускореното топене на ледниците

Пастерце - най-големият австрийски ледник, се е топил "два до четири пъти" по-бързо през 2022 година  в сравнение със средните стойности за последните години в резултат на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на австрийския Централен институт за метеорология и геодинамика (ZAMG). "Съдейки по предварителните резултати от..

публикувано на 30.09.22 в 14:10
Снимката е илюстративна

Лекари спасиха новородено, отстранявайки негов близнак-паразит

В град Шенжен, Китай, лекари извършиха операция на момче, което се роди с осем крайника, съобщи местна медия. Детето е с рядка патология – по думите на специалистите, към гърдите на новороденото е бил прикрепен паразитен близнак, който има ръце и крака, но е с липсващи глава и сърце. Момченцето е с вродено сърдечно заболяване и високо налягане..

публикувано на 27.09.22 в 13:07
Сатурновата луна Енцелад

Има ли живот на сатурновия спътник Енцелад?

Естественият спътник на Сатурн, Енцела д, попадна във фокуса на научното внимание през 2005 г., когато сондата "Касини", пристигнала в системата на Сатурн година по-рано, откри гейзери на повърхността му. Наблюденията показаха, че тези гигантски струи от частици воден лед и пара се изхвърлят в космическото пространство от четири успоредни пукнатини..

публикувано на 20.09.22 в 17:22