Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуственият интелект ще промени света на изкуството?

Снимка: Fb/Club Terminal 1
Как изкуственият интелект ще промени света на изкуството?
Задълбочен разговор с размисли по тази тема в предаването "Ритъмът на столицата" с двамата ни събеседници - Сергей Пунчев - дизайнер, собственик на арт студио за изкуство и музикантът Иван Шопов, продуцент, композитор, автор на редица проекти, сред които "Балкански" и "Тригайда".
Това, което ги събира е събитието "ARTificial", с което те ще влязат по-дълбоко в дебрите на тази тема. То е организирано от Ratio.

Вземайки предвид факта, че изкуството е една от най-хуманистичните идеи на човешкия дух, творчеството е еманация на човешкия разум, душа и разбирания. Възниква въпросът - възможно ли е изкуство създавано от компютър?
Новите технологии базирани на невронни мрежи вече творят във всички сфери и понякога удивително добре. Това поставя редица етични въпроси, като изкуство ли е изкуството създадено от компютър; кой е авторът тогава и кое е произведението, също и как може то да се оценява. В момента има страшно много етични проблеми след всичките средства които излязоха, уточняват организаторите.

"Това се очакваше и беше дискутирано от доста време. Все още този тип наука и тези инструменти не могат да влязат в естетическия смисъл на изкуството. Това което те правят е колажиране на различни нива, миксиране на различни картинки, съответно с някаква логика. Но естетиката се губи, затова художниците не бива да се притесняват, казва арт дизайнерът Сергей Пунчев.

По думите му това е един процес, който с напредването на компютърните технологии в множество процеси, които засега се правят от хората. "Някои от нас ще се приспособят, но други ще "загинат", смята той и дава пример как с напредването на Техническия прогрес, тъкачницата е отстъпила пред шевната машина.

Скептицизъм навремето е имало и с навлизането на електронната музика. Впоследствие се оказва,че тя е едно огромно поле за творчество. "Това е вечният въпрос - компютърът има ли душа? Всъщност при компютъра тя е нули и единици. Душата е в този, който го управлява", смята музикантът Иван Шопов. 

"Дори компютърът да избълва 200 прекрасни картинки, ти трябва да усетиш и да избереш коя са споделиш", допълва той. Логичният въпрос тогава е, кой се явява авторът на изображенията? (справка - инструментите на Midjourney).
"Аз като човек, който се занимава с изобразително изкуство, с ръката си рисувам, откакто се помня... За мен това е една добра възможност да използваме изкуствен интелект, за да правим изкуство и това не бива да ни плаши", смята дизайнерът Сергей Пунчев.
Как се определя цената на едно компютърно изображение?

"Има страшно много правила и казуси по отношение на това, какво е авторско право и докъде може да бъде изменено едно изображение. Реално се използват алгоритми, които се научават да копират даден артист или стил и тогава това е обект на авторско право. В момента има много спорове и дебати "За" и "против" по темата, но това предстои да се регулира", твърдят събеседниците.
Всичко зависи от начина, по който изображението се използва. Ако е в помощ за изграждане на други изображения - добре, но ако директно копираш, вече генерирани изображения, то те са обект на авторско право и това най-малкото не е етично", смята Пунчев.

"Изкуственият интелект в създаването на електронна музика е най-малкият проблем. Много продуценти се занимават със сходни на изкуствения интелект инструменти, включително и аз. Много от синтезаторите, които генерират звук, потребителят няма представа какво се случва в машината, за да издаде точно този звук. Той е просто инструмент. Аз ги използвам за да ме провокират, да ме пренасят в различни състояния и вече с вътрешния си усет и настройка, да определя дали това остава в композицията или не", казва музикантът Иван Шопов.

Ще можете да видите и научите много интересни неща свързани с темата за изкуствения интелект в изкуството, ако посетите събитието ARTificial, организирано от Ratio, на 16 декември от 19:00 часа.

Съвет отправен от Сергий Пунчев и Иван Шопов - Не се плашете от това, което предстои, а напротив, приемете го на драго сърце и се възползвайте от него.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07