Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания възпитава децата в любов към животните и информира за техните права

Разговор с инициаторите от фондация "Конкордия"


Кампанията "Деца в нужда стават приятели на животни в риск" се проведе като част от международната инициатива "Щедрият вторник".
С повече информация в предаването "Радиокафе" гостуваха Зорница Симеонова - експерт Комуникации от фондация "Конкордия България", и София Белчева - ръководител на Център за деца и семейства "Захарна фабрика" (). 
Фондация "Конкордия България" се включва във инициативата "Щедрият вторник" за втора поредна година, в партньорство с фондация "BCause".

"Щедрият вторник" е благотворителна инициатива, която насърчава дарителите - индивидуални и корпоративни, да даряват повече, отколкото да пазаруват. В тази си идея "Щедрият вторник" се счита за антипод на "Черният петък", споделиха те.
"Тази година избрахме темата на кампанията ни да е "Деца в нужда стават приятели на животни в риск", защото решихме, че идеята е като едно естествено продължение на грижата, която осъществяваме за деца, младежи и семейства в нашите центрове", твърдят двете дами.

Експертът Зорница Симеонова поясни, че "Конкордия" разполага с няколко центъра за грижа и подкрепа:
Център за семейства в кв. "Захарна фабрика", Детска къща "Конкордия", която е от резидентен тип и се намира в Божурище, където са настанени деца останали без семейства, Дневен център в квартал "Орландовци" и Център за младежи останали без подслон, като им се предлага и подкрепа в търсене на работно място.

Фондацията разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие - в квартал "Надежда", а от миналата година дори извън пределите на София такъв дневен център функционира и в село Малки Искър, община Етрополе, допълни Симеонова. 
По думите ѝ, на годишна база фондацията оказва подкрепа на над 1000 деца и младежи.
"В зависимост от специфичните им потребности - някои живеят при нас, други подпомагаме на дневна база", поясни тя.

Целта на благотворителната кампания "Деца в нужда стават приятели на животни в риск", да се организират детски групи за посещение на различни природозащитни центрове в страната. Един такъв обект е Парк за мечки Белица. 

Сумата на дарителската кампания вече надмина очакванията ни, разкри Симеонова. В момента тя е 7055 лева, което дава възможност да бъдат посетени повече обекти. От фондация "Конкордия България" подчертаха, че всичко това се прави с хуманната цел да се изгради връзка между децата и животните, като паралел на детските филми, с които сме израснали.

"Нашите наблюдения са, че децата имат нужда да разберат повече за своите лични права и за правата на животните. Когато организирахме такива групи, ни хрумна, че чрез животните ще е много подходящо да въведем темата за човешките права и правата на животните, решихме, че паркът за мечки е много подходящ, тъй като те са животни с нарушени права", поясни София Белчева.

Двете жени разкриха, че паркът в Белица не е единственото място за посещение, други такива са Драгоманското блато и Спасителният център за диви животни в Стара Загора.

Кампанията "Деца в нужда стават приятели на животни в риск" вече е затворена, но фондацията разполага със специална платформа, която продължава да е отворена за дарители, които желаят да подкрепят дейностите на фондацията в полза на деца, младежи и семейства, тъй като средствата, които 3 от центровете получават като делегиран бюджет от Столичната община, са нищожно малки в сравнение с необходимите. Освен че в тях децата живеят, там се осъществява образователна и психологична подкрепа за тях, нужните храна и дрехи, както и потребността им от социален живот, уточниха от фондацията.
По публикацията работи: Спаска Давранова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къща-музей “Димитър Димов”

Историята оживява: Димитър Димов

“Историята оживява” ви разказва за един от големите български умове на XX-и век. Талантлив писател, майстор на пластичните герои и познавач на човешката психология. Все таки, говорим за професор, учен с дълбоки познания в зоологията, физиката, химията и природните науки.  Представяме ви писателя Димитър Димов. Слушаме откъс от интервю с..

публикувано на 25.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Зелено четене

Надежда Динева представя  Националната кампания "Зелено четене": "Кампанията е моя лична кауза, тя достига до повече хора. Срещнах подкрепа от литературни клубове, общини, книжни клубове. Правилните послания ни намират." Подробности от кампанията - в звуковия файл.

публикувано на 25.05.24 в 15:00
Георги Марков и Здравка

Адресите на любовта - Георги Марков

Писателят Георги Марков е женен за първата си съпруга Деспина, негова съседка в Княжево, когато в санаториума за гръдно болни среща Здравка Лекова. Тя е младоженка и е почти уплашена от смазващата самоувереност на този рано побелял мъж. Любовта им е по-силна от общественото мнение. Двамата се развеждат, женят се и заживяват в две стаички в..

публикувано на 25.05.24 в 14:00
С Йоана Алексиева и Стефани Лалева

Горско парти

Фестивал "Боровинкови нощи" на хижа Амбарица - Йоана Алексиева и Стефани Лалева: "Разлика с предния фестивал е, че доброволците оттогава (2014-2019) сме организатори сега. Районът е известен с големите боровинкови масиви. Хижата е една от най-великолепните в района на Троян. Мястото има изключително силна енергия. Хижата спечели награда за най-добри..

обновено на 25.05.24 в 11:34
Стражарите на нашата съвест

София вчера и днес

„София вчера и днес – документалното кино разказва“ - доц.д-р Теодора Стоилова-Дончева: "Събитието е инициатива на списание "Кино", входът е свободен. В 6 вечери показваме специално подбрани документални филми за София от 28 май в Дома на киното - три филма с обща дължина от час и 40. Филмът на Елдора Трайкова от 1992 "Неонови приказки" има много..

публикувано на 25.05.24 в 11:32

За фамилатлонци

На Фамилатлона тази година ще е "време за семейството". Яна Алексиева от Асоциация "Родители" споделя: "Подготовката за големия семеен фестивал отнема време и енергия. На 8 юни в Южния парк на голямата поляна ще се забавляваме. Стана традиция, хората го очакват. Ще има над 40 участника. Толкова хора представят различни игри и каузи. Фамилатлонът..

публикувано на 25.05.24 в 10:36

Да влезеш в историята

На Международното биенале във Венеция с Маги Гигова: "Много е ласкателно за българския павилион - много е посещаван. Миналото срещна бъдещето. Инсталацията ни "Съседите" изследва българския ГуЛаг, според италианските критици. Разтърсващ, въздействащ на всички нива - обоняние, сетивност, осветление. Разказите на оцелелите от българския ГуЛаг е с..

публикувано на 25.05.24 в 10:24