Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев:

Работна група към СОС ще обсъди налага ли се връщането на картата за една линия

Според Георги Георгиев информационната кампания за новата тарифна политика е започнала твърде късно

Георги Георгиев
Снимка: БГНЕС

През последната година и половина, 7,5 млн. пътувания в София са платени с електронни билети, каза в предаването „Събуди се, София“ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. През първите 9 дни от 2023 г. билетите за време са 120 000 броя.

„Това, което създава неуредици, без съмнение, е ненавременната информационна кампания и усещането, че промените затрудняват повече хората, вместо да ги улесняват. Ние приехме през лятото тази нова тарифна политика. Бях поставил много ясна задача на Центъра за градска мобилност да бъдат информирани гражданите. Това са добри идеи, но когато наред с тях има лошо изпълнение, капката катран успя да доведе до това усещане, заради което аз се наложи да се намеся. Информационната кампания стартира късно, не бе в необходимия мащаб и затова хората бяха изненадани. На виновните съм направил забележка, с предупреждение, че при следващ такъв гаф ще бъдат уволнени“, добави Георгиев.

Той уточни, че три предложения за новата тарифна политика са били подписани от представители на всички политически групи. Отпаднало е предложението за вдигане на цената на билета, остава необходимостта от валидиране на превозния документ, каза Георги Георгиев.

„Ползата от нея е огромна, тъй като само валидираният превозен документ се води такъв, в случай на застрахователни цели. Затова валидацията предлагам да си остане, но да отпадне глобата за нея. По този въпрос започнаха спорове, включително ревностно защитаващи идеите си колеги, като Борис Бонев, който на всяка цена държи на тази глоба. Очевидна е реакцията на гражданите. Ние имаме задача чрез новата тарифна политика да ги улесняваме“, обясни председателят на СОС.

По отношение на отпадането на картата за една линия, Георгиев уточни, че под предложението са се подписали съветници от всички групи, с изключение на „Патриоти за София“.

„Поканил съм колегите вносители в работна група, на публично заседание, за да могат да чуят хората всички техни аргументи, за да преценим кой е крив и кой е прав. Искам анализ, но предложението да изчакаме няколко месеца ми се струва абсурдно, защото във всеки момент нови месечни карти изтичат. Аз като юрист, имаме вече едните аргументи, искам да чуя и контрааргументи, за да мога да формирам собствена позиция и да предложа на колегите промяна, ако такава се налага“.

По отношение на електрическите автомобили, Георги Георгиев отбеляза, че в София те са около 4000. Председателят на СОС е внесъл доклад, с който предлага номерата на ел. колите да бъдат признати и на собствениците да не се налага да си вадят винетка за безплатно паркиране.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 27.08.24 в 21:13
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43