Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънчевите централи за домакинствата - всичко, което трябва да знаем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като вчера Народното събрание прие законово възможността за монтиране на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покриви и без инвестиционен проект, очаква се много хора да насочат вниманието си и инвестициите си в подобни съоръжения.

Сред гласуваните облекчения е и това - монтажът върху еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.

Това не е окончателното облекчение, но дано тези решения влязат в сила час по-скоро. По предишните условия много от желаещите граждани нямаше да могат да кандидатстват. След приетите промени практически потребителите, които искат да участват в програмата, не е необходимо да извършват всички стъпки за изваждане на множество документи, процесът ще се забърза поне с един до два месеца“, коментира пред Радио София Веселин Тодоров (▼), създател на „Соларна Академия България“ (Solar Academy).


По изчисление на Министерството на енергетиката средствата за рефинансиране ще стигнат за около 10 000 домакинства. Затова за одобрение ще се прави подбор. При него, например, автоматично ще отпадат кандидати, на чийто адрес има регистрирана неправителствена организация или фирма, дори и тя да не функционира, обясни Тодоров.

Сред другите критерии е изискването жилището на физическото лице да е основно.

Като неправителствена организация Соларната академия вече получава множество запитвания от страна на граждани за процедурата и по конкретни казуси. Голяма част от въпросите се пренасочват към ресорното министерство. Възможно е част от декларираните критерии да бъдат проверявани от инспектори.

Програмата изключва къщите, които в момента се отопляват на газ, обърна внимание Тодоров и според него това не е правилно.

Съществуват и други подводни камъни в процедурата, свързани със сроковете за издаване на някои от документите.

Програмата за рефинансиране на инвестиции във фотоволтаични централи за собствени нужди ще стартира след броени седмици. Според нея при вложени до 15 хиляди лева от домакинство, отговарящо на критериите, държавата ще покрива до 10 хиляди лева.

Веселин Тодоров подчерта че редът е следният: първо кандидатът се одобрява по подадените от него документи, след това той изгражда съоръжението със собствени средства и чак след това му се възстановява част от сумата.

Специалистът силно препоръча, когато се прави подобна инвестиция, хората да предвидят батерия, с която по-добре ще се съхранява и оползотворява слънчевата енергия. Това е най-добрият подход.

Тодоров призна, че в момента инвестиция в соларна система от страна на частно лице, трудно се избива, за разлика от фирмите. Обяснението е, че битовите потребители са все още на регулиран енергиен пазар. Рано или късно, това ще се промени.

Някой от банките вече са реагирали и предлагат продукти, свързани с финансиране на подобни проекти.

За още подробности чуйте целия разговор на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54