Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турнир учи децата защо не трябва да разхищаваме храна

Снимка: БФ Биоразнообразие

Фондациите „Биоразнообразие“ и „Темпо“ организират онлайн турнир, озаглавен „Изгубената храна“, за деца от 3. до 7. клас.

Турнирът е безплатен, ще се проведе следващата седмица между 16 и 20 януариа формата за регистрация, правилата и техническите изисквания може да намерите тук.

Както подсказва заглавието, тема на състезанието е разхищението на храна.

Участието е отборно, с по 2-ма до 6-има състезатели.

Когато изхвърляме храна, всъщност изхвърляме и природните ресурси, които са използвани за нейното производство, пакетиране и транспортиране, т.е. изхвърляме храна, вода, енергия и всъщност – пари, обясни пред Радио София Владимир Цветков от „Темпо“:

„Турнирът ще накара учениците да научат повече по темата, да вникнат по-дълбоко в проблемите по опазване на околната среда. Те могат да участват по всяко време. Продължителността по отговаряне на въпросите е около 30 минути. За победителите са предвидени и награди. Ако верните отговори на отборите са  над 70%, ще дарим 1000 лева на Българската хранителна банка, чиято дейност е именно против разхищението на храни.“

Цветков обърна внимание, че около половината от разхищението на храна става вкъщи, не само в магазини и заведения.

Неоползотворяването, изхвърлянето на такива продукти, влияе както на климата, така и на местата, които са ни нужни, за да произвеждаме храни. Освен всичко друго, децата трябва да знаят, че е добре да си изяждат всичко и да спират водата, докато си мият зъбите, но това няма да реши проблемите с глобалното затопляне.

Трябва да се интересуват, да се замислят и да знаят повече по тези теми, подчерта Цветков.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог . Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова . На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на..

публикувано на 22.05.24 в 15:27