Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 14 януари

Във Френския институт показват документален филм, създаден от деца

Еви Карагеоргу
Снимка: Радио София

На конференцията “Кинообразование в училище. Творчески дейности в класната стая и извън нея”, която ще се състои този уикенд във Френския институт, деца от Ловеч ще представят своя първи документален филм. Как се стигна до неговата направа, разказа в "Радиокафе" Еви Карагеоргу от Arte Urbana Collectif.

Тя сподели, че по този проект работят заедно с децата повече от година.

"Те бяха част от много голямо международно събитие с деца от Полша и Северна Ирландия, на което гледаха програма от късометражни филми. Вдъхновени от тях, участваха в редица работилници - правиха стоп-кадър анимация, правиха портрети, научиха се да работят с камера. Финалният продукт на тяхното кинообучение, беше техният документален филм", разказва тя. 

Темата на филма се фокусира върху изоставените, стари сгради в града, една от които се оказва старо кино.

"Много от децата не знаеха, че това е било кино, благодарение на този проект, те го преоткриха - чрез стари фотографии намерени в библиотеката и историите на техните родители, които записваха", казва Еви Карагеоргу. Така те създават първия си документален филм, който ще бъде показан утре, във Френския институт.

"Ние ще покажем този филм, децата ще дойдат да го представят и се възползвахме от тази възможност, да поканим учители от цяла България, които да видят тази методология и се надяваме да я приложат в техните класни стаи", подчерта тя. 

Уточни също, че за целта са подготвили материали, които могат да се ползват абсолютно безплатно.

Проектът на младите киноентусиасти се нарича "Млади режисьори снимат града си".

С какво киното като изкуство, може да помогне на един ученик?

"Особено полезни са тези проекти, с които децата са ангажирани ежеседмично. Щастливи сме, че реализирахме това, защото този проект беше нещо, с което децата всяка седмица се ангажираха", твърди тя.

От много срамежливи и плахи, без никаква увереност в себе си, изведнъж започнаха да откриват нови неща - например, да излязат на улицата и да задават въпроси, в началото само 2 деца искаха да го направят, после - всички останали. Киното е колективно изкуство, подчерта Еви, в него всеки може да намери своето място.

Тя разкри подробности за кулминацията на проекта, посещението на децата от Ловеч и Полша в Северна Ирландия.

"Срещнахме се в Белфаст и там те се запознаха с режисьори, чиито филми бяха гледали, записваха звуци от природата, от града и след това направиха нови киноупражнения със звук, каза още Еви.

Може би най-ценното, което научиха децата е, че трябва нещо да започнат, за да откриват интересни неща, подчерта Еви.

По думите й, едно от интересните неща, на което децата са се натъкнали са огромни стари плакати, които са слагани пред киното, на известни кадри от филми, подредени в хронологичен ред - съветско кино, италианско кино, френско кино.

"Бяха ръчно изрисувани плакати, дори открихме името на художника - Мильо, местна знаменитост", допълни тя.

В заключение тя разкри, защо точно Ловеч е градът, който участва във филма.

"Имахме много активни партньори в лицето на училището и библиотеката. Учителката на децата Галя Лалева, която покани точно тези деца да участват в проекта, искаше нещо да направим там. Ние се стремим да работим в малки градове извън София, където децата не биха имали достъп до такива дейности", посочи още тя, вмъквайки обстоятелството, че най-ценното за децата е създаването на нови пприятелства. 

"Преди те не са се познавали, а сега са отбор".

Подобни кино клубове са 22 и функционират в редица градове - Пловдив, Варна, Велико Търново и други. Тя подчерта, че тяхната организация с готовност обучава и много учители, насърчавайки ги сами да правят прожекции в училище.

На 14 януари, зрителите ще могат да видят документалния филм на младите кино творци във Френския институт и в Гьоте институт от 17 часа ще бъде показан документалния филм "Класната стая на господин Бахман", филмът има награда от "Берлинале" и е с безплатен вход за всички желаещи.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55