Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни учебници, транспорт и училищно хранене ще намалят отпадането на деца от клас

Снимка: БГНЕС

Близо 6 на сто от децата отпадат от училище заради бедност. Липсата на безплатни учебници и т.нар. транспортна бедност оказват силно негативно влияние и възпрепятстват достъпа до образование.

Това показват предварителните данни от анализ на фондацията "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

С проекта "Равен шанс" през тази учебна година организацията осигурява стипендии за безплатни учебници и транспорт до училище на повече от 550 ученици от цялата страна, които живеят в бедни и малки населени места. Ако се налага, се покриват разходите за общежития.
Целта е повече ученици да завършват средно образование.

„Започнахме през 2011 година. В момента си партнираме с повече от 10 организации от различни населени места“, разказа пред Радио София Огнян Исаев (▼) , директор програма "Образователни възможности и постижения“ към ТСА.


Той обърна внимание, че образованието е задължително до 16-годишна възраст, но в същото време бедните не могат да си позволят разходи за учебници, помагала и транспорт.

„Установихме, че инвестирайки в транспорта, даваме равен шанс за образование на децата до навършване на 16 години – IX-X клас. Доставяйки им учебници, им даваме възможност да черпят знания от специализирана литература“, допълни Исаев.

Освен това, оказва се, че и училищното хранене е допълнителен фактор, който повишава посещаемостта в клас.

Исаев припомни и приветства законопроекта, минал на първо четене през Народното събрание, според което ще бъдат осигурявани безплатни учебници до XII клас. И на първо време тези учебници трябва да са хартиени.

По думите на Исаев, инвестициите в знания са важни, защото без да са значителни като размер, дават огромен и дългосрочен ефект за хората и за икономиката.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22