Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преводачи с искания за промени в бранша

Снимка: радио Видин

На 16 януари 2023 г. в медиите е било публикувано отворено писмо от преводачи на художествена литература у нас, които споделят за проблеми в бранша, чието решаване е крайно необходимо и не търпи отлагане. За мерките, които трябва да се вземат и за заинтересованите страни в казуса пред Радио София разказа Владимир Молев.

"Нашето писмо е отворено, то се обръща към широката общественост за да привлече вниманието към проблемите, с които се борим вече толкова години. Вместо да вървим към тяхното решаване те се влошават все повече и повече", сподели Молев.

Той посочи, че исканията в конкретното писмо са две - едното е за минимално заплащане от 10 лв. на страница за превод на художествена литература, а второто е да се спазва законодателството и по-специално Закона за авторското право и сродните му права, както издателствата и преводачите да сключват този тип договори, които са упоменати в закона като издателски договор.

Молев отбеляза, че за съжаление има случаи, в които издателите налагат договори, според които авторското право за превода остава завинаги в техни ръце и те могат да го използват завинаги. Той каза, че в професията има огромен дефицит както на млади, така и на всякакви хора, една част от активно работещите преводачи са пенсионери, а издателите са принудени да дават преводи на хора, за които това е странично занимание. По този начин няма гаранции нито за сроковете, нито за качеството на превода.

"Всякаква промяна, която ще доведе до повишаване на качеството на превода, а в случая повишаването на заплащането е такава промяна, би имала многократно по-голям ефект от всякакви декларативни закони за защита и опазване на езика и всякакви такива недомислици, на които станахме свидетели в отминали парламенти", отбеляза Молев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22