Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира първото издание на конкурса за пеене NEXT ARTISTS

Снимка: Радио София

Стартира NEXT ARTISTS - нов формат певчески конкурс, организиран от сдружение "Музикалните таланти на България" и НЧ "Васил Левски 1928". Събитието се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" и ще отвори възможности за младите хора, търсещи път към голямата сцена.

Искра Милкова, креативен директор на конкурса и вокален педагог на Х Factor - България, и Борис Самаринов, секретар на читалището разказаха подробности в ефира на Радио София.

"Въпросът, който стоеше преди да създам конкурса беше как да научим младите таланти, нашите бъдещи артисти и изпълнители на критериите, които шоубизнесът и музикалният пазар имат към тях. През по-голямата част от тяхното развитие мястото им за изява са само читалищни сцени и конкурси, но те са по-концертен тип сцени. Докато след това, като артисти и изпълнители те трябва да бъдат по клубове, в различен тип атмосфера. В школите, като тази която аз имам повечето педагози преподават вокално майсторство, но да си добър артист е синтез от много качества", коментира Милкова.

Самаринов отбеляза, че хората, които се занимават с музика нямат достатъчно поле за изява, не се организират достатъчно мероприятия и концерти, а по думите му "изкуството в училища е изтикано някаде в ъгъла".

"Форматът е нещо много бляскаво и за да можеш да си успешен трябва да си натрупал достатъчно опит", допълни той.

"Във фейсбук страницата публикуваме всички, които са подали заявка. Те имат право да си споделят записа и ние да им го популяризираме чрез този канал, където техни близки го лайкват, но това не влияе на тези, които ще продължат. Това е възможност просто да се изявят, но ще има обаче награда на публиката", каза Милкова.

Официално кандидатите са 15 във всяка възрастова група, но с времето ще бъдат увеличени до 18