Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 2 февруари

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Снимка: Личен архив

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания.
Изложбата е наречена „Bluebirds“. В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова творчески, но важни“.

С живописната ми изложба искам да направя стъпка встрани и да се завърна към това, което винаги съм правила, но не всички знаят – а именно рисуването, което е моето бягство от дигиталното, което запълва ежедневието ми, каза още тя. И подчерта, че това, което я вълнува в творчеството ѝ, са социалните теми – мястото на жената в днешния свят, отношенията между хората, невидимото – род, произход, темата за емиграцията и изобщо, мястото на човека в света.
„Общочовешки теми, които се опитвам да пресъздам през интимното, в моите лични преживявания“, допълни София Добрева.

Експозицията, която е изцяло с авторски картини, включва само такива, които са нарисувани през 2022 година. Тя е доста целенасочено създадена, не е сборна, на неща създадени през годините, уточнява авторката. 

„Исках да е доста концентрирана, започнах да рисувам с идеята, че това е една история, която трябва да бъде разказана, като е извън философските широки теми за вътрешни преживявания – темите са моите лични, ежедневни страхове, които са персонифицирани, всеки един в отделна творба, но не очаквайте супер очевидни отговори, защото искам да оставя нещо и на наблюдателите, което сами да открият, поясни още София Добрева-Нолита.


Усеща ли се в картините ѝ една остатъчна дистанцираност, вследствие трудните времена на изолация, които преживяхме и как се преодолява тя?

„Определено я има. Не съм сигурна как се преодолява, защото моята професия е доста самотна на моменти. След изолацията, хората дори и да не са артисти, отправиха поглед навътре към себе си, имаха повече време да забавят живота си и да размишляват за неща, които преди не са били на фокус в живота им“, посочи още художничката.

Тя разкри още, че изложбата няма външен куратор, платната са селектирани изцяло от авторката.

„Исках да запазя абсолютна независимост, понеже я чувствам много интимна, исках тази тема да е селектирана от мен“.

Мястото на изложбата е галерия MFM KIOSK в Манчестър, разположена в Quaside Media City, в района Salford, Greater Manchester.

Откриването е на 2.02.23. Може да бъде видяна до 2.03.23.

Чуйте още подробности в звуковия файл.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43