Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлиана Георгиева и Стефан Митев - двама доброволци в Танзания

Снимка: Стефан Митев

През декември 2022 година, Юлиана Георгиева и Стефан Митев заминават на доброволческа акция в Танзания. За краткото време, което прекарват в град Моши, в подножието на Килиманджаро, се срещат с много местни предприемачи и занаятчии. Успяват да завържат ценни познанства. Помагат в няколко от сиропиталищата в района.

По време на доброволческата си акция разбират, че в България ние се радваме на много неща, които смятаме за "нормални" като течаща вода, канализация, топла и чиста храна, достъпно здравеопазване и образование, които в Танзания са рядкост.

Разбират също и че престъпността в Африка далеч не е чак толкова често явление.

В бъдеще биха развивали доброволческите акции в Танзания с фокус върху организационната работа и свързването на местните занаятчии с европейския пазар.

"Бяхме в един много хубав хостел, който всъщност беше част от мисията ни, защото собственичката на хостела помага на различни организации, на различни сиропиталища, чрез доброволци", разказва Юлиана Георгиева и допълва, че и в момента се търсят доброволци, желаещи да отидат там и да помагат.

"Помагахме в сиропиталища. Запознахме се с Маргарет, която има частна детска градина, иска да създаде и вече е започнала да създава частно училище. Средствата от тези нейни начинания, отиват в сиропиталището в което тя отглежда 12-13 деца, осиновени от нея, които получават своето обучение в Кения", разказват доброволците.

"Ние отидохме на нещо като проучвателна мисия там, за да се запознаем с възможно повече инициативи. Идеята на нашата инициатива е, множество групи да ходят там, множество пъти, за да видим с какво точно можем да помогнем", уточнява Стефан Митев.

По думите му, хората там имат нужда да бъдат организирани и научени на базисни неща, които да им бъдат полезни в ежедневието – как да приоритизират, как да водят счетоводството си. Условията, в които хората живеят там, са мизерни. Къщите са без канализация, улиците кални и разбити.


"Не бяха запознати с платформата за дарения, която използваме. Смятам, че може би с това им помогнахме повече, като им обяснихме за какво става дума, за да могат да се включат към тази платформа и да започнат да приемат дарения от чужбина", допълва той.

Стефан Митев посочи още, че чрез платформата за дарения, която използват, се осигурява валидация, че хората, които ще получат даренията, са именно тези, за които се представят.

"Пътуването до Танзания и престоят ни там, много ни промени. Видяхме нагледно как се радваш на малките неща и как всъщност, ние тук имаме всичко – можем да пием вода от чешмата, дори да не си измиеш ръцете не е толкова страшно, докато там се съобразяваш с всичко", разказва Юлиана Георгиева.

"Аз получих много интересна перспектива като фотограф–аматьор. Моята задача беше да документирам нашето пътешествие, като събирам възможно повече материали. Движехме се по един ален път към една от фермите и засякохме три момчета, които горяха храсти. Вдигнах камерата, за да снимам, но се спрях, защото осъзнах, че без контекст, снимката няма да се възприеме нормално. Виждал съм множество такива снимки, които ти дават една много грешна представа – че в Африка всичко е мизерия, престъпност и т.н. Нямаше го контекста в моята потенциална снимка, че това всъщност са работници от полето, които са го изчистили, събрали са всичките шубраци и няма къде другаде да ги закарат, единствено могат да ги изгорят, защото в града няма сметосъбиране", споделя Стефан Митев.

И допълва: "Постарах се  да снимам неща, към които мога да добавя правилния контекст, така че да бъдат разбрани правилно. Това е много важен урок за мен – без контекст не можеш да взимаш нещата за "чиста монета".

Чуйте още от разказа на двамата доброволци в звуковия файл, за да научите как тяхното посещение в Танзания се отрази на хората с които са общували.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Балкански и фамилия

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43
Елена Джамбазова

Всеки над 50 г. трябва да може безплатно да се изследва за рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е едно от най-смъртоносните онкологични заболявания в България (на второ място е по смъртност). В същото време то е напълно предотвратимо заболяване стига да бъде диагностицирана възможно най-рано . За целта е необходимо нещо съвсем изпълнимо – да бъдат провеждани редовни  скринингови изследвания. За съжаление..

публикувано на 24.03.23 в 18:38

Правят дигитална страница на всяко българско село

Животът на село все повече привлича младите градски хора. По данни на платформата „Живот на село“ над 100 хиляди души са загърбили градския живот в последните няколко години . Ето какво сподели Ивайло Вътовски – основател на платформата: „Това което виждаме и в данните на Националния статистически институт, притокът на хора към..

публикувано на 24.03.23 в 17:30