Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съм, правя, имам… Кой съм аз като родител и какво правя за децата си?

Снимка: Unsplash

Защо ми взе Спайдърмена, сега ще ти счупя Барбито, ще те набия… 

Неизбежните скандали, съревнования и сравнения между децата ни – независимо дали са брат и сестра, две момичета, или пък две момчета.

А ние като родители какво правим, чия страна заемаме, решаваме ли спора, или го замитаме, или пък още по-далеч стигаме като насърчаваме едната от двете страни в спора.

"Съревнованието е кодирано в гените ни, защото на чисто еволюционно ниво ние сме създадени да се борим, да се възпроизвеждаме, за да продължим живота си напред", обяви в "Късното шоу" на Радио София Анита Гергова от Асоциация "Осъзнати родители" (▼).

По думите ѝ родителското сравнение между децата ни винаги съществува, но въпросът е: Как да го използваме, за да може те да се развиват?

Според Гергова схващането да говорим на децата си като на възрастни е погрешно и неправилно.

"Така ние не подпомагаме детето, защото има неща, които чисто физиологично у него не са се развили. Все едно – едно тригодишно да разбира правилата за движение на пътищата, затова ние родителите трябва да се научим да говорим на едно дете според възрастта и етапа му на развитие", настоя тя.


Лекторът допълни, че е напълно нормално братя и сестри да не се харесват помежду си, както са и в правото си да го изразяват гневно, а и на глас, но за да се научи това дете да се справя с гнева си, още в ранна възраст, ние възрастните трябва да му преведем какво стои зад обидната дума, а и да го научим как да го стори по друг начин, за да може и другата страна да го чуе и най-важното да го разбере.

"Родителите не трябва да се закачаме за обидните думи между децата ни: Остави ме намира! Разкарай се!… Ние родителите обикновено отвръщаме: Оправете се, нали сте брат и сестра? Така замитаме проблема под килима, а там са бабуните и може да се спънем в тях и да паднем", категорична е Гергова.

Според нея детето насилник пренася модела в градинката за игра, в забавачката, в училище, защото то не знае как по друг начин да реши конфликта и той има една единствена стратегия – бий се.

"Тук е мястото на осъзнатия родител да му обясни, че с думи може да бъде решен всеки един спор, всеки един конфликт", допълни тя.

Съветът ѝ:

Съм, правя, имам… идеята е кой съм аз като родител, в момента. Какви действия правя и какъв резултат имам. Това ли искам за моето дете, за мен, а и това ли ще помогне на детето ми да бъде такова, каквото аз искам - щастливо, уверено… Когато накараш един човек да отговори на тези въпроси – именно това води до осъзнаването му като родител.

"А осъзнатият родител е този, който греши, който вижда грешката си, но и търси начините да се подобри", заключи Анита Гергова от Асоциация "Осъзнати родители".

Цялото интервю с нея може да чуете тук:

По публикацията работи: Екип БНР

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43