Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родители и учители имат и резерви към безплатните учебници до XII клас

Снимка: Архив

Всички ученици от I до XII клас ще ползват безплатни учебници от началото на 2024/25 учебна година.

Това решиха депутатите като приеха на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

В момента само учениците до VII клас не купуват учебниците си.

Искането държавата да осигури учебници за всички деца е на БСП, но беше подкрепени и от други партии.

Отчитайки инфлационния индекс, необходимите средства за безплатни учебници от VIII до XII клас са около 80 млн. лв. за първата учебна година от прилагане на закона и по 8 млн. лв. за втората и третата година от ползването на учебниците, според изчисленията на вносителите.

Как приемат новата мярка, вписана и в закон, родители и ръководители на учебни заведения, дали с безплатните учебници образованието у нас ще стане още по-достъпно и качествено?

Това се опита да разбере Невена Николова и за целта разговаря с Яна Алексиева - изпълнителен директор на Асоциация “Родители“ и с директора на 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ Диан Стаматов.

Според Алексиева в днешно време при това богатство на източници на информация учебниците са само едно от средствата за усвояване на знания.
Освен това децата се нуждаят и от усвояване на умения в училище.

Трябва да се извървят още стъпки за по-добро образование, допълни Яна Алексиева.

Голяма група родители са доволни от решението за безплатни учебници, отбеляза Диан Стаматов. 

От друга страна, обаче, има ученици, за които не наличните учебници в момента са основната база за самоподготовка. 

Затова от Съюза на работодателите в образованието са предложили по-гъвкава възможност и предоставяне на кодове за безплатен достъп до електронни учебници.
До есента на 2024 година нещата много може да са се променили, така че решението на депутатите след 15 месеца може да изгуби от практичната си стойност.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43