Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От проблемите се научава повече

Отворени врати по Инженерна роботика за деца ще се проведат на 5, 11 и 12 февруари от 10:00 ч. до 12:00 ч. в Университет за деца в София. Подрастващите ще се запознаят с възможностите на новите инженерни технологии и ще очертаят перспективи за развитието си като инженери в съвременния динамичен високотехнологичен свят. Ще бъдат представени инженерни проекти и автоматизирани инсталации на възпитаници на Университет за деца от изминалата и настоящата учебна година. Всички посетители ще могат да разгледат проектите и да зададат въпроси за изработването и функционирането им. Желаещите ще управляват обучителните роботи "Драко", базирани на микроконтролера "Ардуино", ще се запознаят с българския микроконтролер "Тинузавър" и ще научат основни принципи на роботиката, мехатрониката и автоматизацията.

Събеседници са Драгомир Янев - инженер и преподавател по роботика в Университет за деца, Руси Шишманов - програмист и преподавател по роботика в Университет за деца, Момчил Михайлов - ученик и млад конструктор в курсовете по роботика и Александър Трифонов - ученик и млад изобретател в курсовете и клуба по роботика на Университет за деца:

"Занимаваме се с неформално обучение. Представяме на децата различни науки. Всичко страшно в училище го представяме в по-достъпен вид." (Драгомир Янев)

"Преподавам роботика в Университета за деца. Целта ми е да ги вдъхновя, да не е като урок. Да се събуждат и да се изкефят." (Руси Шишманов).

Момчил и Александър: "Всичко е вярно. Правим и по-сложни проекти."

Отново Драгомир: "Показваме на всички, че знанието е достъпно. Всеки желаещ може да се запише." 

Момчил: "Всяка година се представят различни неща. Миналата година ходих на 3Д принтирането. Като правиш робот ти трябва за външната част на робота с параметрите, които искаш." 

Руси: "Накрая има специално време за собствените проекти на децата. Някои имат грандиозни идеи, които не можем да ги изпълним при уроците, те са за клуба по роботика. Доста от проектите са правени докрай от децата. Ако се получи от първия път не е интересно. Реално научаваш повече от проблем."

"Целта е да научим децата за реалния живот. Колкото по-отрано мотивираме децата, че всичко, което учат, ще им полезно в живота, всеки ще си намери пътя и ще използва това, което знае." (Драгомир)

"Най-ми хареса да ни дадат задачата и да ни дадат време. Ние не сме роботи, правим роботи." (Момчил) 

"Започваме с блоково програмиране. Децата се забавляват и искат сами да научават. Искам да ме питат и за неща, които не са част от учебния процес." (Руси). 

"Понякога съм си казвал, че ще спра за два дена, но се събуждам през нощта и си казвам - сетих се!" (Александър)

"Събитието ще е разчупено - започваме със запояване на платка. Който няма желание - да разгледа някой от предишните проекти. Като електрическа кола, която измерва всички графики." (разработка на 12-годишен, който ще може да го прави и на индустриални контролери.)

"Направихме танк със сервомотори и лазер, командва се с инфрачервено дистанционно." (Момчил)

"Колкото по-рано се ориентират децата, толкова по-лесно е реализирането им" (Драго)

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Значителна облачност, с температура в София около 17°

Днес облачността над страната ще е значителна, около и след обяд в западната й половина ще започнат валежи от дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 15° и 20°, в източните райони по-ниски, в София - около 17°. Над планините ще е предимно облачно. След обяд в масивите..

публикувано на 21.03.23 в 07:35

Повече финансова грамотност за малки и големи в Световната седмица на парите

Национална образователна кампания за финансова грамотност за деца, уебинар,  публичен дебат с участието на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и икономиста Лъчезар Богданов на тема “Готова ли е България за Еврозоната?”, младежко състезание, студентска викторина и дори конкурс за детска рисунка са..

публикувано на 20.03.23 в 17:51

Искаш ли да си IT? Можеш!

Неправителствената организация SkillsAssembly в сътрудничество с една от водещите технологични компании и с участието на най-голямата ИТ трейнинг компания в България ITCE стартират петото издание на съвместната си програма Jump2IT . Академията за преквалификация на хора без опит в ИТ индустрията дава възможност на участниците да..

публикувано на 20.03.23 в 16:59

Млади гласоподаватели питат за бъдещето си в предизборни дебати

Студентският клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националният младежки форум и Студентската асоциация за изследване на международните отношения към УНСС организират второто издание на голямата кампания „ Лигата на младите гласоподаватели ”. „Поредните избори отново повдига въпроса защо гласуваме въобще –..

публикувано на 20.03.23 в 15:56

Отново гасим лампите за Часът на Земята

На 25.03.23 в цялата страна за 16 път ще отбележим ежегодната кампания на WWF "Часът на Земята". Инициативата ще се проведе с фокус върху възстановяването на местообитания на ключови за екосистемата животински видове. Приканват се всички граждани да изключат осветлението в домовете си и в обществените сгради за един час. България е част от..

публикувано на 20.03.23 в 15:30
Мая Илиева (на преден план)

Мая Илиева: Някои медицински сестри живеят в болниците

Между 50 и 250 часа повече на месец са работили медицински специалисти в някои болници при разрешени 150 часа на година. Това е най-драстичното нарушение, на което са се натъкнали от Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). За това съобщи пред Радио София председателят му Мая Илиева. Били са проверени многопрофилни..

публикувано на 20.03.23 в 14:42

Творчеството на Апостол Карамитев представено в изложба

През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев, като по този повод на 23 март пред Народния театър се открива документална изложба. Тя е озаглавена "Апостол Карамитев - актьорът рицар" и в нея 28 табла разказват за живота и творчеството на незабравимия български актьор. Подробности пред Радио София разказа Тинка..

публикувано на 20.03.23 в 14:13