Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков: НЗИС не обслужва лекарите по дентална медицина

Снимка: Радио София

Пред денталните лекари в страната стои сериозен проблем и това е Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това каза пред Радио София председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

„С Министерството на здравеопазването, ние на практика, някакви огромни проблеми нямаме. Проблемите произтичат от факта, че Националната здравноинформационна система се въвежда, без участието, до преди месец, на представители на Българския зъболекарски съюз. В това няма никаква логика, защото да въведеш един програмен продукт, един софтуер, ти трябва да знаеш спецификата. Спецификата е огромна между дентална медицина и медицината въобще“, добави д-р Шарков.

По думите му, проблемът е от около две години. Разговори са водени от средата на 2022 г. със служебния кабинет, в посока, че от „Информационно обслужване“ трябва да потърсят представители на БЗС за отстраняване на проблемите, каза Николай Шарков.

„Създадохме контактна група и оттам нататък – пълно мълчание. На 20 ноември имаше Кръгла маса в Народното събрание – там ми се обидиха, защото от „Информационно обслужване“ заявиха, че работят прекрасно със съсловните организации. С нас никой не работи“, добави председателят на Българския зъболекарски съюз.

Той добави, че софтуера е трябвало да влезе в сила от 1 февруари.

Това недоносче не обслужва лекарите по дентална медицина, още по-малко здравеопазването и най-вече ще рефлектира върху пациентите. Това го гарантирам и ако не се изработи нормален, адекватен продукт, ще се случи“, обясни Николай Шарков.

Той добави, че вече се е състояла първата среща между контактната група на БЗС и директора на „Информационно обслужване“. Предстои и втора среща на 9 февруари. Председателят на Българския зъболекарски съюз изрази надежда, че след започналите срещи, ще бъде изработен адекватен софтуер, който да е в полза на денталните медици и пациентите.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кокалянски Урвич

Крепостта Урвич още изненадва учените

Крепостта Урвич представлява останки от средновековна твърдина от 9 – 10 в. известна още като Кокалянски Урвич. Намира се на 20 км от София, след Панчарево в посока Самоков. Много е подходяща за бърз кръгов маршрут сред природата с исторически привкус и дори включва посещение на манастира Св. Николай Летни. Известна още като последната крепост на..

публикувано на 10.12.23 в 11:50

Когато се грижим един за друг показва от какво сме направени

Кои са наградените юристи в 11-тите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза, на които БНР беше медиен партньор? Какви средства са събрани за деца с ДЦБ и семейства с репродуктивни проблеми? Отговорите - в р азговор с юриста и журналист Нина Никол Хамилтън – председател на Балканска медийна асоциация и със  Зий Ребело – меценат и..

публикувано на 10.12.23 в 11:00

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от  д-р Йорданка Господинова , наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла..

публикувано на 10.12.23 в 10:00
Поли Кинова

Посветих се да споделям красота

Дизайнерката Поли Кинова – носител на наградата „Златната игла“: "Да творя ме прави щастлива. Модата е моето призвание. Тя е вътрешно усещане, свобода, а това е най-голямата ценност. Посветих се да споделям красота. Професията на модния дизайнер изисква много развито въображение. Постоянно да си информиран за тенденциите в модата...

публикувано на 10.12.23 в 11:30

Историята оживява - Църквата “Свети Николай” в Копривщица

Днес си говорим за едно непреходно място в българското мироздание. То се намира до Косьово дере, на границата на Средна и Тороман Махала в град Копривщица. Мястото е църквата “Свети Николай”. Духовно място, което пази устоите на нашия народ близо 180 години. Храмът е двуетажен, с обща площ 500 кв. м, с възможност да приеме около 1500 миряни...

публикувано на 09.12.23 в 16:00
Йордан Георгиев

Софийски разкази - Йордан Георгиев за стара, стара София

Археолог, учител и екскурзовод, Йордан Георгиев ни води из историята на стара, стара София: "Професиите ми се разделят на сезони, но се съчетават много добре. С учениците ми сме правили обиколки за да ги ентусиазираме, особено след излизането от пандемията. Правим "Римския тур" - най-непонятен, но и най-интересен. От Римска София се вижда немалка..

публикувано на 09.12.23 в 15:00

Адресите на любовта - актрисата Мариана Димитрова

Актрисата Мариана Димитрова откакто се помни е все омъжена Звездата от филмите „Мъжки времена“, „Елегия“, „Скъпа моя, скъпи мой“ и „Дами канят“ се жени три пъти, все по любов и затова казва, че откакто се помни все е омъжена. Тя се самоубива в Сан Диего като скача от седмия етаж на паркинг в местния мол, след като вече е изстрадала..

публикувано на 09.12.23 в 14:00