Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григ и Десета симфония от Шостакович ще звучат в зала "България"

На 17 февруари 2023 година от 19.00 часа

Снимка: V. Balevska

На 17 февруари 2023 година от 19.00 часа в зала "България" ще се проведе концерт на Радиооркестъра, а в момента върви неговата репетиция. Двамата изявени български музиканти – диригентът Григор Паликаров и пианистът Георги Черкин ще представят заедно с Радиосимфониците Концерт за пиано от Едвард Григ и Симфония №10 от Шостакович. Повече подробности пред Радио София разказаха диригентът Григор Паликаров и солистът Георги Черкин.

По думите на Паликаров репетициите вървят много добре с много добра скорост. Той изрази надежда, че в петък ще се получи впечатляващ концерт, каквато е и тяхната задача.

"Прекрасно мина първата репетиция, ние отначало докрай изсвирихме концерта, като утре вече детайлно ще го поработим. Аз бих казал, че отдавна не бях свирил с Оркестъра на Радиото и мога да кажа, че имат уникален детайлен звук и мащабност. Уникално удоволствие е за мен", отбеляза Черкин. Началото на програмата започва с Едвард Григ.

"Той е ярък и наистина самобитен концерт в огромната литература за пиано и оркестър, в която има изключително много шедьоври. Но той носи своя собствен северен стил и в това отношение е един единствен, защото Григ е написал един концерт за пиано, пък другите композитори горе-долу не са писали. И този северен дух се усеща вътре в рамките на целия концерт. И колкото и да е популярен си дадохме сметка, че всъщност не звучи чак толкова често. Тъй като се свири с пианистите още в първата част в гимназиалния курс на обучение се смята за ученически, но той не е ученически, той е много зрял и дълбок концерт", коментира Поликаров.


Концертът е претърпял над 30 поправки, като той е бил повлиян от Шуман, а Григ е бил критикуван за това. Другото предизвикателство на събитието е Шостакович. По думите на Поликаров музиката, която определяме като класическа и включва няколко епохи не свършва в края на 19-и век. Тя продължава и в 20-и век и то с невероятни шедьоври, които са със същата сила на въздействие на майсторство и композиция като предишните.

Черкин отбеляза, че музиката може еднакво въздействащо да опише и доброто и злото, а Поликаров допълни, че въобще в 20-и век трудно намираме хора, които пишат големи симфонии и това въобще не е добър атестат за човечеството.

"Киното синтезира цялата музика написана досега и избира най-лесносмилаемите неща", отбеляза Черкин. Поликаров сподели, че филмът на Дейвид Линч "Синьо кадифе" е вдъхновен от 15-а симфония на Шостакович. И когато са правили снимките Линч я е пускал да звучи за да се вдъхновяват актьорите.

"Имам чувството, че когато са трудни времената правиш по-велико изкуство", сподели Черкин.

Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
След среща с Харис, днес се очаква Зеленски да разговаря и с Тръмп

Зеленски се среща и с Тръмп

Ден след като бе в Белия дом украинският президент Володимир Зеленски се очаква да се срещне с кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп. Срещата както изглежда е била уговорена в последния момент. За Зеленски от една страна Тръмп не знае как да спре войната, а от друга кандидатът за вицепрезидент на републиканците Джей Ди..

публикувано на 27.09.24 в 15:01

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49