Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две зали в Музея на София ще показват археологически ценности на града

Снимка: sofia.bg

В Регионалния исторически музей - София тази година ще бъдат открити две обновени зали, които представят археологията на столицата, съобщи кметът на Йорданка Фандъкова.

"Столичната община продължава да инвестира в проучването и социализирането на културно-историческото наследство на София. Подкрепяме инвестициите в проучванията със специален приоритет по програма "Култура" на Общината. Това промени картата на историческите забележителности на София. Сред тях са подземният археологически музей на базиликата, дала името на София, първият Археологически парк "Западна порта" и др.", каза също столичният кмет.


И тази година продължава подкрепата за археологическите проучвания на Неолитното селище Слатина (, както и крепостта Кокалянски Урвич, допълват от Столичната община.

Фандъкова благодари на акад. Васил Николов и на Филип Петрунов, Виолина Кирякова и техните екипи за работата им по разкриване на културно-историческото наследство на София.


По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест "Нито една повече" пред Съдебната палата в София тази вечер

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от Районен съд Пловдив решиха обвиняемият Георги Георгиев по делото Дебора, която беше измъчвана по..

публикувано на 31.07.24 в 11:18

Без вода остават части от ж.к. "Гео Милев", "Младост 1", Банкя и с. Кътина

На 31 юли (сряда) във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Николай Коперник“, ж.к. „Гео Милев“ , от предупреждават от „Софийска вода“ предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа  в блокове  103, 104, 105, 106 и 107. Заради строително-ремонтни дейности по бул. „Цариградско шосе“,..

публикувано на 31.07.24 в 07:15

Дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис откриха в магазин в София

Областната дирекция по безопасност на храните София-град установи, че в търговски обект за хранителни стоки на бул. "Витоша" се продават дъвки и енергийни напитки с вкус на коноп и канабис. Съдържанието на съставки, които имат психотропен ефект върху човешкия организъм в тези продукти, надхвърля максимално допустимата стойност от 0,2%...

публикувано на 30.07.24 в 19:36

Разходите на Столичната община за първото полугодие на 2024-та

Столичната община публикува информация за всички разплащания, които е направила за първото шестмесечие на 2024 г. Те са в размер на 425.8 млн. лв. За финансиране на разплащания на разходи на районните администрации са делегирани 674.8 млн. лв., а към второстепенни и третостепенни разпоредители на средства – 146.8 млн. лв.  От Общината..

публикувано на 30.07.24 в 16:39
Новата линия ще се обслужва от двуетажни автобуси

С нова автобусна линия ще презентират софийски туристически обекти

София отчита повишение със 7% на броя туристи за първото полугодие , съобщават от Столичната община, цитирайки на заместник-кмета Никола Барбутов. Ръстът е от 15% на годишна база за 2023 г., като туристопотокът дори е над нивата от преди Covid-19. От 3 август 2024 г. се пуска в движение нова автобусна линия № 200 . Тя ще функционира през..

публикувано на 30.07.24 в 15:17

Пощенските станции временно прекъсват работа с клиенти

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 14:12

Остават 2 седмици за кандидатстване по програма "Зелена София-2024 г."

До 13 август 2024 г. продължава събирането на предложения по общинската програма "Зелена София-2024 г." , напомнят столични районни кметове. Основните цели са: подобряване на зелената инфраструктура в столицата, участие на гражданите в озеленяването и подобряване на градската среда, както и инвестиции в устойчиви и екологични проекти...

публикувано на 30.07.24 в 10:36