Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София установиха вариант на Омикрон, наблюдаван с повишено внимание от СЗО

Омикрон
Снимка: Ройтерс

В страната е установен случай на вариант на Омикрон на Covid-19, наблюдаван с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Вариантът е XBB.1.5 и е установен в София, предаде БТА.

СЗО наблюдава този вариант заради неговия потенциал за ускорено разпространение и намалена неутрализация от ваксинален и естествен имунитет от предишните варианти на SARS-CoV-2, посочиха от Центъра. Пациентът е на домашно лечение.

Чрез целогеномно секвениране от ново поколение са анализирани 87 клинични проби със SARS-CoV-2, като пробите са взети от пациенти с Covid-19 в периода 9 декември 2022 г. – 11 януари 2023 г.. Изпратени са от 14 различни лечебни заведения от 10 области на страната. При всички клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон.

За последното денонощие у нас са регистрирани 11 нови случая на Covid-19 (1,85 на сто положителни проби от направените тестове). Починали няма, а като излекувани са отчетени шестима души.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Space Camp

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye. Лагерът, създаден по модел на НАСА в турския град Измир, бе посетен от 79 деца от България, като част от тях бяха там с..

публикувано на 25.07.24 в 11:48

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Преподаватели от 17 държави на обучение в София

Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница се провежда днес във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София. Встъпителните обучения започват с панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани със съвременната дидактика на преподаване на..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Слънчево, тук-там валежи, до 27° в София

Днес се очаква развитие та купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. В западните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с него ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават – максималните..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30