Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 13 до 17 март в клуб „Перото“

Иновации в агробизнеса представят 5 дни в специална Академия

Снимка: agribusiness.pro

Първото издание на Академия „Иновации в агробизнеса“ ще се проведе от 13 до 17 март. Инициативата е на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, Enterprise Europe Network – България, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, “Клийнтех България”, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА), AI Bulgaria, Health and LifeScience Cluster и SpinOFF Bulgaria.

Домакин ще е Литературния клуб „Перото“ към НДК.

Радио София е медиен партньор на събитието.

„Оказва се, че един традиционен нискотехнологичен сектор като земеделието, е изключително динамичен. Предизвикателствата пред хората в тази област ги принуждават да се обърнат и да използват нови технологии.
Програмата на форума е доста богата. Очакваме представители на селското стопанство (растениевъдство и животновъдство), земеделието, хранително-вкусовата индустрия, IT сектора, машиностроене, електроника, дори козметичната промишленост. Искаме да разкажем за всички тези хора, които споделят това вдъхновението в областта на иновациите в агросектора“, отбеляза пред Радио София проф. Теодора Георгиева (▼)от Софийския университет.


Академията ще започне с двудневно обучение (13-14 март) за одитори на системи за управление по безопасността и качеството на храните съгласно последните изисквания на ISO 22000:2018“.

На 15 март предстои целодневен безплатен семинар на “Клийнтех” за стартиращи компании в сферата на агрохранителните технологии и био- и кръговата икономика. 

На 16 март 2023 г. в 10.00 часа ще се открие изложение на компании, които представят иновативни разработки с приложение в селското стопанство и индустриите от агрохранителната верига. От 18.30 часа ще започне събитието "Технологии в бара", организирано от ПАРА, в рамките на което професионалисти разискват различни теми от IT екосистемата у нас. Входът е свободен. Изложението ще продължи до 16 часа на 17 март.

Академията предвижда и поредица от медийни събития, нетуъркинг пространства, дегустации на вино, фирмени презентации, работа по водещи за страната проекти в областта на кръговата икономика и биоикономиката, уъркшопи със стартиращи бизнеси от индустриите на агро-хранителната верига, джаз вечери и т.н. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова за още детайли по темата.

  • На 14 март от 10.00 до 14.00 часа Радио София ще бъде гост на Академия „Иновации в агробизнеса“. В изнесеното студио на „Радиокафе“ ще разговаряме с участници в изложението, експерти и предприемачи, ще бъдат представени новостите в технологичния свят и възможностите за тяхното приложение в бизнеса и живота на всеки от нас.
По публикацията работи: Георги Нейков
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57