Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Добрите хора ги сполетява щастието

Книга на писателя Тед Тодоров разказва за живота и творчеството на скулптура Боян Райнов. Тед Тодоров е автор на книгите „Без примка“, „Когато живееш за после“, „Защото ме е родил баща ми“. Последната му книга обаче решава да бъде документален биографичен роман, който нарича Боян Райнов майстор на обичта. Кой е Боян Райнов и защо Тед Тодоров посвещава книгата си на него? Основният въпрос е, кой е Боян Райнов. Всички знаем кой е брат му Богомил. Тогавашната комунистическа власт е направила възможно да не се чува за брат му Боян, живеещ в Париж. Там той постига много. България му взима много. Подробностите в разговора на Тед Тодоров с Христина Иванова:

"Дъщеря му ми каза, че 20 години са я лъгали, че ще напишат книга. Аз я написах за 5 месеца. Боян се е срещал често със служители на ДС. Аз знаех техните похвати и разказах много лесно за тях.

Когато Боян завършва Художествената академия, го канят на специализация в Париж. Там той остава сам, агенти на ДС го арестуват в българското посолство в Париж и му взимат документите. 

Добрите хора ги сполетява щастието. Първата протегната приятелска ръка към него е на Пол Елюар, който търси кой да му илюстрира "Красавица и зверове". Рисунките му са имали триизмерност. Сприятелява се с Пикасо, с Дора Валие-Увалиева.

Дъщеря му отива с групов паспорт с група на СБХ в Париж, тя не знае нищо за баща си. Тя забелязва там художника Александър Петров, който я среща с баща ѝ. Той е с бяла риза с български бродерии и го разпознава. Плаках много докато писах тези моменти. Двамата се срещат и всичко се оправя.

Диана се връща в България и я викат в ДС. Тя започва да пътува при него. Боян Райнов решава да се върне с голяма изложба към 2000 година. МК не дава средства за пренасянето и решава да не се върне. "Хората са нови, но манталитетът им е стария" - казва по този повод той. Има заявка книгата ми да бъде преведена на френски. В България го почитат в 2006. 

Тогава първата му изложба в България става в залите на Френския институт. В книгата ми има много документи."

А ето и дъщерята на Боян Райнов, Диана-Мария:

"Спомням си винаги първата среща с баща си. Много красив, едър българин, много притеснен какво правя, с какво се занимавам. Отидохме в неговото ателие в предградието Антони. Цяла нощ говорихме за изкуство, за изложбите му, беше много доволен, че съм завършила скулптура. "Не заслужавам да ме наричаш "татко" - това много ме трогна. Да си родител е грижа.

Той казваше, че най-важното е да работи, не може да няма резултат рано или късно. Може и да не се веднага успехите. 


По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Николова с доклада

В парламентарната криза държавата получи най-висока оценка за политиките към децата - 3,33

Експерти от Националната мрежа за децата (НМД) са изготвили 12-ото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Документът показва до каква степен държавата и нейните политици се грижат за благосъстоянието на децата – обясни пред БНР-Радио София Пламена Николова , директор..

публикувано на 05.06.23 в 18:11

Пуерториканецът Pinto Picasso ще пее на 10 юни в София за първи път

Дейвид Алберто Пинто Арзон, по-известен като Пинто "Пикасо" е роден във Фахардо, Пуерто Рико. Развива кариерата си като композитор, продуцент, вокален треньор и изпълнител на поп-урбан-латино музика. В София той ще пее на 10 юни . В момента Пинто Пикасо успява да проведе 4-ри турнета като главен артист в Европа и две в Латинска Америка,..

публикувано на 05.06.23 в 17:09

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни). Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите..

публикувано на 05.06.23 в 17:05
Деян Янков и Мия Василева

Доброволчеството е основна ценност в НЧ "Тротоара" 2020

Фондация "Тротоара" е независима организация, учредена в обществена полза, която е насочена изцяло към младите хора . Мисията на фондацията и създаденото по-късно читалище със същото име е да вдъхновява младите хора да вярват в себе си, да творят, да създават собствени ценности и цели в живота, да се израстват като личности и да бъдат активна..

публикувано на 05.06.23 в 16:44

"Сай Хай Фест" стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми

Национален научен фестивал "Сай Хай Фест" се провежда за втора поредна година, организиран от фондация "Сай Хай". Той е финансиран от фонд "Активни граждани" в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града. "В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху..

публикувано на 05.06.23 в 15:59
Даниела Пенева

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“ . „От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Какво е здравето на очите при децата

"Най-доброто лечение е превенцията", гласи древна поговорка. Станислава Александрова е технически директор на една от оптиките в столицата. Тя разказа подробности за здравето на очите при децата. От 15 септември се очаква над 50 хиляди деца да прекрачат прага на училището. Родителите трябва да знаят, че преди първия учебен ден е задължително да..

публикувано на 05.06.23 в 14:32