Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група "Терпентина" с предстоящ нов албум

Снимка: Радио София

Какви са новите проекти на група "Терпентина" и каква е основата на тяхното творчество? Пред Радио София подробности разказаха музикантите Иван Юруков (композитор и текстописец) и Петко Славов. Двама от членовете на бандата се занимават с рисуване и оттук идва нейното име. По думите на Юруков, който е и актьор в Народния театър барабанистът Николай Димитров е също актьор, но в Театър "София".

"Основахме групата преди много време, но напоследък решихме чисто по тийнейджърски отново да разгърнем тази страница и да довършим идеи, които са започнати тогава и не са довършени. С нов заряд, с нова гледна точка и за щастие успяхме да попаднем на точните хора. Петко Славов е един от тях - изключително позитивен и много креативен човек, който абслютно се вписа в нашата група и Мартин Стоянов (Мартист), който също прие с охота да участва с нас", сподели Юруков. Той каза още:

"Винаги съмвярвал в това, че всяко изкуство съдържа в себе си всички изкуства. Въпрос на личен избор е коя форма да изберем, за да интерпретираме собственото си усещане за света. Всеки един от нас е своеобразен артист в пълния смисъл на думата".

"Музиката е най-висшето изкуство" - допълни Славов.

Юруков отбеляза, че е направен спектакъл по книгата на Димитър Воев "Поздрави от мен боговете", който ще бъде представен на 17 март 2023 г. от 19:30 ч. на сцената на Нов Театър НДК. Пиесата представя по комичен и саркастичен начин творчеството на бележития музикант. На 25 март в Пловдив предстои концерт, където творчеството на група "Терпентина" ще бъде представено пред пловдивска публика, а на 1 април в София предстои втори концерт в Студентския дом заедно с група "Ревю".

"Вече имаме три готови песни, докато идеите и песните, които свирим са поне 15", посочи Славов.

По думите на музикантите албумът, който предстои да бъде издаден се казва "Носталгия" и всички парчета в него са готови като идеи, но излизането му предстои да бъде около началото на лятото.

"Музиката ни дава възможност да отидем в тази "другост", в другия свят, в който да се почувстваме по-леки. Да живеем живота си по-леко. Тя дава тази лекота, а също така е и като анестезия, която ти дава почивка от съществуването. Музиката води до този екстаз, който те изкарва извън теб самия. Ти вече не си този и ти действаш без разсъдък, и можеш да направиш неща, които не са свойствени", сподели Славов.

Музикантите отбелязаха, че през 2023 година освен концерти им предстоят и участия на различни фестивали. Липсата на медии, които да дават сцена на независимите артисти, по думите им е един от големите проблеми, но пък от друга страна пандемията е дала нови полета за изяви на творците.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39
Актьорът Антон Порязов

Антон Порязов с роля в световната продукция "Младата жена и морето"

В БНР-Радио София гостува и актьорът Антон Порязов , за да ни разкаже за състоялата се съвсем наскоро в България премиера на филма "Младата жена и морето" (Young women and the sea) на режисьора Юахим Рьонинг . Там българският актьор заслужено заема своето място сред звездния актьорски състав на продукцията. Създаден по действителен случай,..

публикувано на 29.07.24 в 17:31
Крис Илиев, Мария Драгнева, Юлиан Костов

Актьорът Юлиан Костов пее с Мария Драгнева в музикалния си дебют "Rain"

Мария Драгнева и Юлиан Костов представиха съвместния си музикален проект “Rain“ в предаването “Добър вечер, София“. Актьорът сподели какво го е подтикнало да се захване с музика, че от малък намира своето вдъхновение в музикалния жанр. "Това е първата ми любов, дори преди киното, преди да гледам “Цар Лъв“. През годините съм си мислил, че ако..

публикувано на 29.07.24 в 15:35

Зорница Русинова: Мерките преди либерализацията на електроенергийния пазар трябва да се вземат отсега

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 година изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет (ИСС) в  свое становище по темата . "Тази година имаме 5 акта, свързани с енергетиката..

публикувано на 29.07.24 в 15:33

Бенгалските тигри Киафа и Нарцис в Софийския зоопарк празнуват

Днес честваме международния ден на тигрите, напомнят от Софийския зоопарк. Отбелязва се от 2010 г. с цел да се обърне внимание на международната общественост, че тигрите са застрашен вид и изчезват с бързи темпове от дивата природа поради бракониерство и загуба на местообитания. Бракониерите търгуват с всички части от животното , заради широкото..

публикувано на 29.07.24 в 14:11