Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са промените и новите тенденции за образованието в чужбина

Снимка: Pixabay


Какви са промените в образованието след ковид пандемията и брегзит, и какви са съвременните тенденции за получаване на обучение и образование в чужбина? Подробности в "Ритъмът на столицата" разказа Николай Христанов, мениджър "Бизнес развитие" на една от най-големите консултатско-образователни фирми в България - "Интеграл".

"След брегзит това, което се промени, е нагласата на кандидат-студентите към различни вече дестинации, вследствие и на промяната във финансовите условия на Острова. Тъй като таксите станаха по-високи за студенти от Европейския съюз, както и финансирането, което получаваха върху таксата за обучение, също вече не е възможно да се тегли. Поради тази причина, Нидерландия измести Великобритания като най-търсена дестинация", посочи той и допълни, че в Нидерландия на този етап таксата за обучение е много по-достъпна. Има различни програми на английски език, както и практически насочено обучение, които се предлагат в различни сфери, а това дава допълнително предимство на дестинацията.

Поради тези благоприятни условия за обучение в Нидерландия се наблюдава ръст на Българските студенти – от 4 100 през 2021, днес вече те наброяват 4 600.


Увеличен интерес има и към страни като Белгия и Италия както и комбиниране на различни дестинации паралелно при 16 процента от кандидатите. Засилва се кандидатстването за Германия и Австрия, посочи още експертът.

Наблюдава се интерес към дестинации извън страните от Европейския континент, макар и да не е тенденция - към Азия, университети в Китай, Япония, Сингапур, дори Южна Корея, но разбира се, това е една много малка част от кандидатите, уточни Никола Христанов.

По отношение на търсените специалности "Бизнес и икономика", която е една много широка сфера за реализация в различни направления, навсякъде е най-търсената сфера на обучение, разкрива Христанов. Той подчерта, че има промяна в интереса към точните науки – математика, физика, които си имплементират в инженерни специалности, компютърната сфера също е добре платена и предлага възможности за реализация и развитие, каза още Христанов.

Чуйте още по темата за тенденциите в образованието в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24