Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Професионалната гимназия по облекло предлага специалности търсени на Запад

Снимка: pgo-sofia.com

Кои са най-предпочитаните професионални училища в столицата? Учителят по български език и литература в Професионална гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза" Йорданка Маринова разказа подробности пред Радио София.

"Нашата гимназия е единствена в София с тази конфигурация от специалности. 471 са в момента учениците на ПГО и разбира се, има момчета, те са 23. Като процент сме малко по-добре от "Хенри Форд", пък и най-добрите дизайнери са мъже все-пак", посочи Маринова.

По думите й в последните години приемът е скочил почти двойно, като са въведени нови специалности. ПГО е единственото училище в България към Министерство на образованието и науката, което е така конструирано, като типове специалности и език.

"Все-още най-търсената специалност е "Моден дизайн", като ние варираме, доста гъвкави сме, съобразявайки се с пазара на труда. Имаме интензивен английски и интензивен италиански език. Като втори език залагаме на френския", отбеляза тя.

"Сценичен костюм" е единствената специалност към МОН, като само тук има пълен цикъл на производство на сценичния костюм. Това включва от идеята и художествената скица, до пълната му реализация, грима, перуката и прическата. Друга защитена специалност е "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", като тя е доста търсена в Западна Европа. Маринова посочи, че освен специалността много от учениците на гимназията се реализират и с класически професии.

"Аз съм в това училище от 21 години и наблюдавам процеса отвътре. За мен ако няма качествени хора, имам предвид преподавателски състав, базата сама по себе си не представлява обучение", подчерта тя и допълни, че материалната база на училището е много модерна и богата.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ганев: Достигнахме историческия си максимум в близостта до средноевропейския стандарт на живот

Колкото и да не ни се вярва и да нямаме това усещане, българите живеят все по-добре и догонват средноевропейските доходи и стандарт на живот. Това твърдят икономистите, опирайки се на свои данни и показатели. Пред Радио София коментар направи Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика , позовавайки се на извършен..

публикувано на 28.03.23 в 20:05
Актьорът Васил Драганов в

"Разбрах, че просто трябва да практикуваш тази професия"

В Международния ден на театъра, в предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Васил Драганов – обичан български актьор. Неговата кариера е всеобхватна, познат е от театралната сцена и от малкия екран. Споделя, че любовта му към публиката се заражда още в далечната 1982 година, когато е избран за конферансие в програмата за завършването на..

публикувано на 28.03.23 в 16:44

Добрият ефект от платформата за цените още е под въпрос

За момента от новосъздадената от служебното правителство електронна платформа за наблюдение на цените на основните храни още не се вижда конкретна практическа полза за потребителите . Това са впечатленията от изложеното съдържание и изложените функционалности, твърди създателят на сайта „Ние, потребителите“ Габриела Руменова .  Там..

публикувано на 28.03.23 в 16:34

"Tu secreto" е първият самостоятелен сингъл на Алекс Линарес

Алекс Линарес е музикант от българско перуански произход. Психиатър по образование и музикант по душа, той започва като вокал на латино бандата "Mango Duende" още през 2008. " Mango Duende" си е колективът, с който работя и до сега, поне за живи събития. За "малки" и "гоелми" неща винаги Калин Жечев е на пиано с мен . Борис Таслев е на бас..

публикувано на 28.03.23 в 16:26

Автобиографията на Чарли Чаплин с ново издание

Излезе новото издание на книгата "Чарлс Чаплин - Моята автобиография" , която е със завидните 567 страници откровения от самия актьор. Темз Арабаджиева разказа подробности пред Радио София. "Това е може би една от първите автобиографии на известни личности, които се появяват изобщо в световен мащаб. И като първа такава тя има още една..

публикувано на 28.03.23 в 15:24

Поредица от концерти представя песни от филми

Софийският духов оркестър и 144-то училище създадоха нов проект "Кино по ноти". Повече подробности за него в ефира на Радио София разказаха Евгения Михайлова, директор на Общинския културен институт Дом на културата "Искър" и Юли Дамянов, главен диригент на Софийския духов оркестър. През 2022 г. ОКИ "Искър" е кандидатствал по програма за..

публикувано на 28.03.23 в 14:41
Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от ВМА с поредна чернодробна трансплантация

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация – първа от началото на 2023 година. Реципиентът и донорът са мъже – и двамата на 58 години. Трансплантацията започна късно вечерта на 26 март. Експлантацията бе извършена във великотърновската болница, като по-рано през деня наш екип бе..

публикувано на 28.03.23 в 14:16