Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Столичното 57-о Спортно училище е с отлични условия

Снимка: 57su.com

В 57-о Спортно училище "Св. Наум Охридски" обучението е по 12 вида спорт. Акцент ли е футболът? Възпитаниците на училището са в школите на ФК "Ботев 57" и ПФК "Септември". Подробности пред Радио София разказа директорът на 57 Спортно училище в ж.к. "Красна поляна" Георги Сеизов.

"Това, което ни отличава от останалите е районът, в който се намираме. Бих искал да кажа за нашето училище, че ние сме разположени върху 40 декара общинска земя в квартал "Разсадника". Това е почти в центъра на София по продължение на парка "Св. Св. Петър и Павел". Разполагаме с учебен корпус, физкултурен салон, ученически стол, кабинети по информационни технологии, stem център и класни стаи. В двора на училището са разположени общежитие, два футбулни терена и 4 помощни игрища. Целта на спортното училище е учениците да се занимават професионално със спорт, като им се даде възможност да тренират двуразово и да участват в състезания и турнири от вътрешния и международен спортен календар на съответните федерации", посочи Сеизов.

Той отбеляза, че училището работи с 14 спортни клуба и администрира 12 вида спорт - футбол, баскетбол, бокс, борба, вдигане на тежести, волейбол, джудо, самбо, лека атлетика, кикбокс, шотокан карате-до, както и спортна гимнастика. По думите му общообразователната подготовка по нищо не се отличава от тази в другите гимназии.

"Нашата стратегия я следваме във времето и дава много добър резултат, това е централизираната спортна подготовка. Във времето тя е показала, че дава наистина високи спортни резултати, а за една централизирана спортна подготовка това е всичко да е на едно място. Но всичко това става с екип. Към днешна дата в нашето училище се обучават 481 ученика и нямаме свободни места. А за учебната 23/24 година сме заявили държавен план за прием на 4 паралелки от 5 до 8 клас включително по всички 12 вида спорт и така ще станем към 550 ученика", заяви Сеизов. Той допълни, че в бъдеще ще бъде построено общежитие със 120 легла, което да може да поеме децата от провинцията.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктория Савова и Цветелина Гарелова, настоящите младежки делегати към ООН

Хубаво е извън личния живот да има кауза

Търсят се следващите младежки делегати към ООН.  За седемнадесета поредна година чрез конкурс в четири кръга ще бъдат определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации с мандат 2023-2024 година. Селекционната кампания, която се състои в етапи онлайн и на живо, ще се проведе в периода от 14..

публикувано на 01.04.23 в 10:46

Посланици на изчезващи видове

Зоологическа градина София ще отбележи 1 април – Международния ден на птиците от 10:30 ч. до 14:00 ч. с информативна програма и специални гости от Българското дружество за защита на птиците BirdLife Bulgaria. Подробности от  Катя Зарева, еколог към столичната зоологическа градина: "Това е един от най-старите екологични празници. Отбелязва се..

публикувано на 01.04.23 в 09:44

До 28 април гражданите могат да кандидатстват по Програма „Зелена София“ за 2023 г.

Столичната община откри процедура за кандидатстване с проектни предложения по  Програма „Зелена София“ . Желаещите могат да подадат документи до 17:00 ч. на 28 април 2023 г. в деловодството на районната администрация, на чиято територия се намира зелената площ. Кампанията на общината се провежда за 12-а година и цели да включи гражданите в..

публикувано на 31.03.23 в 19:27

Половината от българите смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение

Половината от българите смятат, че двата пола не са равнопоставени в професионално отношение , сочи проучване на Съвета на жените в бизнеса в България , което е направено по повод 10-ата годишнина на организацията. Допитването е проведено от агенция „Тренд“ . Данните показват, че под равнопоставеност 27% от анкетираните разбират равни..

публикувано на 31.03.23 в 17:21

"Досами" - пространство за изкуство и вдъхновение

Среща в ефира с Нона Куманова – художник и Зара Богданова – специалист по дърворезба, които разказаха за една нова и недотам позната програма, финансирана от НФ „Култура“ – „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Благодарение на това съфинансиране, младите дами стартират свой проект,..

публикувано на 31.03.23 в 17:15

Стартира втори конкурс за български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на втория конкурс за български аудиосериал. Кандидатстването за него стартира на 25 март 2023 г., а в него могат да вземат участие всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Победителят ще има възможността да работи с подкрепата на..

публикувано на 31.03.23 в 16:00