Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли изкуственият интелект да създава изкуство?

Разговор за съвременно изкуство и за новия форум Wide Art

“85% от съвременното изкуство не е добро”. С коментар на този цитат от Джери Солц започва този разговор с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Те обсъждат може ли да има обективни критерии, по които обекти от съвременното изкуство да се дефинират като “добри”. Двамата са организатори на новия форум за съвременно изкуство Wide Art, за който също разказват. 

Чуйте интересния разговор!


Дискусия в предаването се отключва и по темата - може ли изкуствения интелект да създава изкуство. За пример се дава новата дигитална услуга Dall-E и генерираните изображения от нея по ключови думи "калейдоскоп" и "радио журналист". (Резултатите можете да видите във видеото по-долу)


Радослав и Теодора създават лекционни събития от нов тип и приобщават публики от различни сфери към света на съвременното изкуство и култура. С Wide Art тяхната организация “Art & Culture Today” разгръща досегашната си шестгодишна дейност към един по-мащабен формат еднодневно събитие с мултидисцплинарен характер. 

Във форума WIDE ART на 18 март 2023 от 13 часа - ще вземат участие изявени български и чуждестранни специалисти от различни области на изкуството, хуманитаристиката, науката, публицистиката, както и публични личности с отношение към съвременното изкуството. Всеки от тях ще представи най-актуални, ярки и изключителни в естеството си феномени, открития, проблеми, тенденции и парадокси, свързани с тяхната сфера на експертиза или значими лични преживявания.  Публиката на WIDE ART ще може да открие пресечни точки между изкуство и психология, наука, технология, философия, мултижанрови артистични практики и др. 

Участници са Георги Тошев (журналист), Giuseppe Lo Schiavo (Италия/Англия) (съвременен художник), Иво Димчев (пърформанс артист, хореограф, визуален артист, певец), Мария Василева (изкуствовед и куратор), Мариана Тодорова (футуролог), Николай Неделчев (бизнесмен и колекционер), Светлозар Василев (психоаналитик) , Taras Chernienko (Украйна) (хореограф и съвременен звуков артист), Теодора Константинова и Радослав Механджийски (изкуствоведи, куратори, създатели на Art & Culture Today и Wide Art Forum). 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13